Leerlingen Dolfijn spelen Oliver Twist

23 juni 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Woensdag schitterden honderd leerlingen van basisschool De Dolfijn in de musical Oliver Twist. De uitvoering in de theaterzaal van RNC het Grote Bos werd bijgewoond door het massaal toegestroomde publiek bestaande uit ouders, grootouders, leerlingen en belangstellenden. Zij genoten van de musical die dit jaar volledig was geproduceerd door Jeugdtheaterschool Driebergen.

door Katka Kolmas

Suzanne Willebrand, leerkracht van de bovenbouwgroepen van De Dolfijn, organiseert de musical elk jaar zelf voor de drie groepen kinderen van de bovenbouw. ,,Dat is heel leuk om te doen, maar kost ook elk jaar weer veel tijd. Voor dit jaar hebben we dan ook contact gezocht met Kamiel van der Laan van Jeugdtheaterschool Driebergen (JTD). Kamiel is een oud-leerling van ons en hij maakt voor zijn school gebruik van onze locatie aan het Jagerspad. Wij kenden hem en zijn manier van werken dus al en hebben hem benaderd voor onze musical. Daar hebben we beslist geen spijt van. Kamiel heeft alles tot in de puntjes geregeld en de voorbereidingstijd teruggebracht tot zeven dagen. Een hele prestatie!”

Kamiel van der Laan heeft een strak draaiboek voor de productie gemaakt. Eerst heeft hij het script geschreven. Donderdag waren de audities en werden de rollen verdeeld en in het Pinksterweekend en de week erna hebben de kinderen hun rollen geoefend, geholpen door drie docenten van JTD. Groep 8 stond op het toneel, de groepen 6 en 7 erachter. Zij hebben de kostuums en het decor gemaakt. Willebrand: ,,Kamiel heeft alles heel professioneel aangepakt. Vorig jaar stonden er 100 kinderen op het toneel en liep iedereen door elkaar. Dit jaar was de taakverdeling een stuk duidelijker.”

Dankzij de strakke organisatie kon het gewone lesprogramma ook gewoon doorgaan. De lessen gingen over de industriële revolutie in het Engeland van de 19e eeuw en de heersende maatschappelijke misstanden die zo treffend door Charles Dickens in zijn roman Oliver Twist zijn beschreven. De rol van Oliver Twist ging naar Floris Somsen. Hij hield zijn script ‘backstage’ om voor elke opkomst nog even zijn tekst te oefenen. ,,Het was een hele toer om alles te leren in een week, maar wel leuk. Vooral de twee vechtscènes waarin Oliver klappen mag uitdelen, die zijn nog best lastig spelen.”

advertentie
advertentie