Hondentraining voor kinderen BSO Wijs

9 juni 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De kinderen en leidsters van de buitenschoolse opvang in de buitenlucht, BSO Wijs!, krijgen een speciale training over hoe om te gaan met de vele loslopende honden in de gemeente. Edith en Anne, twee medewerksters van hondenschool Braaf in Doorn, begeleiden de groepen van BSO Wijs! tijdens drie speelmiddagen op het Seminarieterrein en geven de kinderen handige tips om te voorkomen dat ze door een hond onder de voet worden gelopen.

door Katka Kolmas

De twee bso-groepen van de dinsdagmiddag krijgen eerst alles uitgelegd. Daarna mogen ze spelen terwijl Anne en Edith met hun drie honden om de spelende de groepjes heen lopen. De drie honden, een kleine speelse, een grote goedzak en een hele grote, vervaarlijk uitziende hond, zijn goed afgericht en gewend aan kinderen. Dat is met loslopende honden wel eens anders. Tijdens het spelen worden kinderen regelmatig gestoord door enthousiaste honden die denken dat de kinderen met hen willen spelen en vervolgens hun bal of drinken afpakken. Kinderen weten vaak niet hoe ze op vreemde honden moeten reageren en zijn vaak ook bang. Door het onvoorspelbare gedrag van kinderen, kunnen honden ook onvoorspelbaar gaan reageren, met bijtincidenten tot gevolg. Aangezien BSO Wijs! buitenschoolse opvang in de buitenlucht aanbiedt, vaak op plaatsen waar ook honden worden uitgelaten, lag een training in het omgaan met honden voor de hand. Eerst alleen voor de leidsters, later ook voor de kinderen.

Edith en Anne leren de kinderen eerst de basisregel. Wanneer een vreemde hond op je af komt, meteen stilstaan, handen op elkaar, omhoog kijken en wachten tot de hond weggaat. Deze regel hebben alle kinderen snel onder de knie. De kinderen van BSO Wijs! hebben er zelfs een spelletje van gemaakt: als een van de kinderen een aanstormende hond opmerkt, roept hij ‘freeze’, waarna alle kinderen hun spel onderbreken en in de houding springen. Het oefenen gaat hen goed af en dat zal hen van pas komen. Op het Seminarieterrein worden veel honden uitgelaten en het loslopen wordt daar gedoogd. Tijdens deze oefenmiddag komen heel wat loslopende honden op de kinderen af. De meesten kijken daar aan het eind van de lesmiddag niet meer van op. Ze laten de honden rustig snuffelen en wachten totdat ze weg gaan. Precies zoals ze geleerd hebben.

advertentie
advertentie