Verkeersbrigadiers voor veilig oversteken

9 juni 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Basisschool De Regenboog heeft besloten verkeersbrigadiers in te gaan zetten om de leerlingen veilig op school te krijgen. Door de vele bouwwerkzaamheden voor de Allemanswaard is het in de straten rondom de school onoverzichtelijk en gevaarlijk voor de schoolgaande kinderen.

Leerlingen Regenboog veilig naar school

door Marleen Rikkengaa

,,Op een recentelijk gehouden voorlichtingsavond voor ouders van leerlingen en omwonenden van de te ontwikkelen Allemanswaard, zijn knelpunten naar voren gekomen’’, vertelt, verkeerscoördinator van De Regenboog, Hans Nieuwschepen. ,,De straten rondom de school zijn slecht begaanbaar, op plaatsen opengebroken en op plaatsen met hekken afgezet.” Afgelopen woensdag is een deel van de Beatrixlaan, waaraan de school ligt, afgezet en werd het startsein van de feitelijke bouw van de nieuwe school gegeven. Op de voorlichtingsavond luidden ouders de noodklok: Hun kinderen kunnen niet meer veilig naar school. Met het vele bouwverkeer dat af en aan gaat rijden wordt de situatie nog onveiliger, denken de ouders.

De Regenboog heeft besloten haar verantwoordelijkheid hierin te nemen, zo is de school gestart met verschillende projecten waarin kinderen leren omgaan met het verkeer. Daarnaast worden verkeersbrigadiers ingezet. Zeventien mensen hebben zich al aangemeld, zij gaan samen met de kinderen, die komend schooljaar naar groep acht gaan, rouleren als verkeersbrigadier op drie oversteekpunten. Het gaat om de Koenestraat, Beatrixlaan en hoek Martenslaan/Emmalaan. Aan het begin en het einde van de schooldag zullen de verkeersbrigadiers op deze punten zorg dragen voor een veilige oversteekplaats.

De verkeersbrigadiers krijgen instructie van de politie Heuvelrug. Tevens worden ze geregistreerd bij de gemeente waardoor ook aansprakelijkheid verzekerd is. Ze zijn te herkennen aan feloranje hesjes en de bekende stopbordjes. Automobilisten zijn wettelijk verplicht zich te houden aan de stopsignalen van de verkeersbrigadiers.

,,Het is altijd een dilemma tot hoe ver de verantwoordelijkheid van de school gaat en waar die bij de ouders ligt’’, legt Nieuwschepen uit. ,,Als kinderen altijd onder begeleiding van ouders naar school gaan leren ze ook geen zelfstandigheid in het verkeer, terwijl dat hard nodig.’’

Met de buurtbewoners zijn afspraken gemaakt over het parkeren langs de Beatrixlaan, met VIOS de uitvoerder van de bouw van de nieuwe school is afgesproken dat er geen bouwverkeer af en aan zal rijden op de tijden dat de school aan of uit gaat. De leerkrachten gaan hun auto’s op het oude basketbalveldje tegenover de school parkeren. Op deze wijze draagt een ieder zijn steentje bij om het zo veilig mogelijk te maken rondom de school. Maar ook ouders zijn opgeroepen om hun kinderen niet met de auto naar school te brengen, maar zoveel mogelijk met de fiets op lopend. De VIOS en de Woningbouwvereniging zullen via een eenrichtingsroute goederen aan gaan leveren, vanaf de Koenestraat over de Martenslaan, via de Emmalaan naar de Beatrixlaan.

Al doende zal bekeken worden of de afgesproken maatregelen en de inzet van de verkeersbrigadiers voldoende zijn. Nieuwschepen geeft aan dat er nog wat meer verkeersbrigadiers nodig zijn om op alle nodige momenten alle drie de oversteekpunten te kunnen bemannen.

Wie mee wil helpen als verkeersbrigadier kan zich melden bij de school: 0343 452246. De nieuwbouw van de school zal als alles volgens planning verloopt in het eerste kwartaal van 2012 klaar zijn.

advertentie
advertentie