Speelplein Merseberch lijkt achterstandswijk

9 juni 2011 om 00:00 Achtergrond

MAARSBERGEN - Een afdankertje als peuterspeelzaal, een half afgebroken fietsenhok, schots en scheef liggende stoeptegels en bosjes waar spelende kinderen schrammen en bulten aan overhouden. De leefbaarheid rond openbare basisschool Merseberch laat veel te wensen over, vindt Mariëtte van den Hoven.

door Michiel Schaaij

Op een hoorzitting van de raadscommissie Samenleving schetste de woordvoerster van de klankbordgroep Maarsbergen een somber beeld. ,,De aanblik van het geheel doet soms aan als die van een achterstandswijk’’, stelde ze vast. Van den Hoven staat niet alleen in haar kritiek, ook het onderwijsteam van de Merseberchschool ergert zich aan de onveiligheid op het plein. Hangjongeren, graffity en een kapot hekwerk doen de sfeer rond de Merseberch geen goed. De provincie Utrecht en de Rabobank hebben subsidies toegezegd om de leefbaarheid te bevorderen en het onveilige schoolplein opnieuw in te richten. Maar de slechte financiële positie van de gemeente dreigt roet in het eten te gooien.

In verband met plannen voor een brede school en minicultuurhuis is er nog steeds geen onderhoudsplan opgesteld. Het is echter de vraag, of het ambitieuze bredeschoolscenario wel op afzienbare termijn gerealiseerd kan worden. De klankbordgroep vreest dat er per saldo niets gebeurt, als de gemeenteraad op 30 juni niet instemt met grote investeringen. In dat geval wordt het kind met het badwater weggegooid, aldus Van den Hoven. ,,Leefbaarheid is iets van nu, niet iets wat over 10 jaar ook nog wel kan’’, zo argumenteerde ze. De klankbordgroep doet daarom een moreel appèl op de politiek, om nu over de brug te komen met de eerder toegezegde bedragen. ,,De beschikbare subsidies van de Rabobank en de provincie mogen niet verloren gaan’’, vindt Van den Hoven.

Volgens de klankbordgroep moet het plein van de Merseberch een veilige en uitdagende speelplek worden voor kinderen tot 12 jaar. De oudere jeugd zou een plek moeten krijgen op een nieuw trapveldje langs de Haarweg. Tijdens een collegebezoek aan Maarsbergen is die toezegging al eens gedaan, vertelde Van den Hoven. Ze pleitte er bij de raadscommissie voor, om die belofte nu snel waar te maken, zodat hangjongeren van het schoolplein geweerd kunnen worden. Ook voor de sterk verouderde peuterspeelzaal is een snelle oplossing gewenst. Het pand werd in de jaren ‘70 van de vorige eeuw door Valkenheide afgedankt en als tweedehandsje op het schoolplein van de Merseberch geplaatst. Anno 2011 is het dweilen met de kraan open, aldus Van den Hoven. ,,Er moet een oplossing voor de peuterspeelzaal komen, wat de gemeenteraad ook beslist’’.

advertentie
advertentie