Scherzando op concertreis naar Engeland

26 mei 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Achtendertig leden van het gemengde koor Scherzando vertrekken begin juni voor een vijfdaagse concertreis naar Cheltenham, Engeland. Hoofddoel van de reis is een workshop van de bekende King’s Singer-vocalist Stephen Connolly, maar en passant verzorgt het koor ook twee optredens op verschillende locaties in het land van de koorzang. Bijzonder is dat Scherzando daar een repertoire van uitsluitend Nederlandse muziek ten gehore zal brengen.

treedt op met Hollands repertoire

door Katka Kolmas

Eerder is Scherzando al in het Tsjechische Semily, het Oostenrijkse Innsbruck en het Franse Nancy geweest. Deze reis is echter anders dan de voorgaande keren niet primair gericht op culturele uitwisseling. Engeland kwam in beeld omdat Stephen Connolly, vocalist bij de bekende King’s Singers, toestemde in een workshop voor de koorleden in de door hem opgerichte internationale school voor a-capellazang. De workshop wordt op wens van het koor toegespitst op koorklank en presentatie. Een kans die het koor met beide handen heeft aangegrepen.

Vier koorleden hebben de reis naar de stad Cheltenham in de streek Cotswolds, een lieflijk heuvellandschap met oude dorpjes, tot in de puntjes voorbereid. Ter plaatse hebben ze onderdak, uitstapjes en plekken voor optredens geregeld. Die plekken kwamen min of meer toevallig op hun pad. Tijdens een bezoek aan het middeleeuwse kerkje St. Mary’s in Cheltenham maakten ze kennis met de Vrienden van St. Mary’s die hen spontaan een optreden in hun kerkje aanboden. Het andere optreden vindt plaats in een van de tuinen van Sudeley Castle, een duizend jaar oud kasteel dat wordt omgeven door een van de mooiste tuinencomplexen van Engeland. Het koor verzorgt onder leiding van de eigen dirigent Reinhard Reed Findenegg een programma van drie kwartier dat bestaat uit muziek van Nederlandse componisten uit de renaissance en de twintigste eeuw, van Sweelinck tot Jurriaan Andriessen.

,,Zingen in een koor is voor een groot deel een sociaal gebeuren”, aldus Jef Helmer, een van de koorleden die de reis hebben voorbereid. ,,Allereerst tijdens het zingen zelf, het naar elkaar luisteren en afstemmen. Maar het is niet alleen die ene repetitie per week en het thuis oefenen. Naast het plezier in het zingen komen vele andere kwaliteiten van leden naar boven, zoals bij het organiseren van een concert, het maken van een programmaboekje, het komen tot een goede repertoirekeuze, het bijhouden van de website en het verzorgen van de publiciteit. Ook de gezamenlijke reizen nemen een belangrijke plaats in. Van de 44 leden van ons koor gaan er 38 mee, dat is heel veel.” Zijn partner Sonja Rector vult aan: ,,Ik krijg elk jaar meer inzicht in muziek en de geschiedenis van muziek, waardoor ik er steeds meer van geniet.” Beiden laten weten dat nieuwe leden welkom zijn. Het koor heeft altijd plek voor mensen met hoge sopraan, warme alt, echte tenor en diepe bas.

Meer info is te vinden op www.scherzandokoor.nl

advertentie
advertentie