Leerlingenvervoer levert in

19 mei 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De aangekondigde bezuiniging op het leerlingenvervoer blijft omstreden. Ouders die hun kinderen met een taxibusje naar het speciaal onderwijs laten brengen, moet zelf gaan bijbetalen. De meeste partijen hebben daar geen goed woord voor over. Toch tekent zich een politieke meerderheid voor het plan van wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) af. Voorwaarde is wel, dat ze gezinnen met een minimum-inkomen tegemoet komt. Volgende week neemt de gemeenteraad een besluit.

door Michiel Schaaij

Zoals de komende tijd vaker het geval zal zijn, ligt de bezuinigingssleutel in handen van collegepartij Groen Links/PvdA. In de commissie Samenleving van de gemeenteraad toonde Gerry van der Hulst zich vorige week bezorgd. Weliswaar stelt Van Oostrum een overgangsregeling voor, maar na 2012 moeten ouders toch zo’n € 20 per maand voor het schoolvervoer ophoesten. Dat is een gevoelige aderlating, want ruim een kwart van hen moet rondkomen van een minimum-inkomen. ,,Het is een nare bezuiniging. Je kiest er niet voor om een kind met een handicap te hebben’’, zei Van der Hulst. Ze stelde de verhoudingen binnen de coalitie echter niet op scherp. ,,Maar we willen het er nog wel even over hebben, voor we hier ja tegen zeggen’’. Fractieleider Lysbeth van Valkenburg (VVD) kan zich best een compensatieregeling voor minima voorstellen. ,,Bovendien kan de wethouder in individuele gevallen een uitzondering maken, als de nieuwe regeling teveel knarst’’, aldus Van Valkenburg.

,,Er wordt in heel Nederland gezocht naar bezuinigingen op leerlingenvervoer’’, zo verdedigde Van Oostrum zich. Ze opperde dat in het kader van het minimabeleid wellicht een gereduceerd tarief geïntroduceerd kan worden. ,,En als we een meevaller hebben, zullen we nog eens naar deze bezuiniging kijken’’, aldus Van Oostrum. Intussen bleef de oppositie zich fel verzetten tegen het plan. Volgens Peter Kranenburg (CDA) is het ,,geen optie om deze kwetsbare groep kinderen bij bezuinigingen te betrekken’’. Ook andere partijen spraken schande van het collegevoorstel. ,,Het is volstrekt onacceptabel om ouders met een gehandicapt kind deze eigen bijdrage op te leggen’’, aldus Dianne van Wijnen (ChristenUnie). ,,De eerste echte bezuinigingsoperatie begint bij de zwaksten in de samenleving. Een oplossing die voor iedereen acceptabel is, ligt er nog niet’’, stelde Gera Hensbergen (BVH) vast. SP-er Ad Schiedon vindt de komende bezuiniging buitensporig. ,,Dit voorstel dient niet het belang van de kinderen en hun ouders, maar is alleen gericht op een sluitende begroting’’, zei hij. Het argument dat de nieuwe regeling de zelfredzaamheid bevordert, wees Schiedon als ,,kletspraatje’’ van de hand.

advertentie
advertentie