Terugblik op: Grietmarkt

19 mei 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Een indrukwekkend geweven web, hilarisch kindervermaak door Chris Champion, bijzondere biologische producten, kunstzinnige voorwerpen van tassen tot metalen vogels, aandacht voor duurzaamheid en veel verschillende muzikale optredens waarbij de Utrechtse Kris Rietveld & Band de show stalen. Dat was de Grietmarkt afgelopen zaterdag in vogelvlucht.

Afval opvissen en swingende muziek luisteren

door Marleen Rikkengaa

De Grietmarkt stond garant voor een dag vol afwisseling en de ambitie meer festival toe te voegen aan het evenement werd al voor een groot deel waargemaakt. De biologische markt had naast de vertrouwde planten, wijn en paddenstoelen, heerlijkheden te bieden als sambal van aardappels en limoemen, pure chocolade en fruitige jams. Ook bij de kunstkramen was veel variatie te zien en konden liefhebbers bijzondere kunstwerken, sieraden en textielproducten aanschaffen.

Wethouder Bert Homan opende de dag met het vrijlaten van (knuffel)ratten uit het riool, waarmee hij direct de aandacht vestigde op de stand van het hoogheemraadschap en de gemeente waar kinderen allerlei proefjes en spelletjes met water konden doen, zoals afval opvissen wat tussen de drollen dreef in een bak water. Dit alles om duurzaam watergebruik in Nederland onder de aandacht te brengen.

Voor de jonge bezoekers was er nog meer te doen, zoals minitheatervoorstelling in een levende poppenkast, zelf kaarsjes maken en de hilarische circusact van Chris Champion. Tevens lieten kinderen een preview zien van de theatervoorstelling voor de jarige SkiAm die 28 mei opgevoerd wordt in de kasteeltuin.

De muzikale component was in handen van een aantal koren, het dwarsfluitensemble Donna & Dwars, folkband Andoorn en de Utrechtse Kris Rietveld & Band. Vooral deze laatste band deed het erg goed bij het publiek. Het terras zat vol en rondom het podium stonden veel bezoekers mee te deinen op de jazzy soulmuziek van het viertal, dat er duidelijk zelf veel plezier in had om voor het publiek in het winderige, maar zonnige Amerongen op te treden.

Dit jaar was er ook voor de eerste keer een pr-stand van de organisatie van de Grietmarkt. Waarmee deze haar gezicht wilde laten zien aan het publiek en het publiek suggesties en opmerkingen kwijt kon. De meeste opmerkingen waren zeer positief, suggesties waren vooral gericht op bepaalde biologische producten die bezoekers graag op de markt zouden willen zien. Op 10 september is er weer een Grietmarkt met afsluitend het jaarlijkse Grietmaal.

advertentie
advertentie