Nieuw tennispark Manger Cats

19 mei 2011 om 00:00 Nieuws

Hoewel Manger Cats een zeer vitale vereniging is met meer dan 800 leden kwam de sportclub eind vorig jaar, geheel buiten eigen schuld, in een uiterst penibele positie terecht. Er lag een overeenkomst om voor een bedrag van 475.000 euro de grond van het tennispark aan te kopen, een nieuw clubhuis te laten bouwen en de banen te vernieuwen. Toen die overeenkomst werd getekend was er wat de financiering betreft nog geen vuiltje aan de lucht, maar vorig najaar werd duidelijk dat de bank de condities als gevolg van de economische crisis had aangepast. Men bleek op dat moment niet meer bereid om Manger Cats voor dat bedrag een hypotheek te verstrekken.

Sportclub worstelt zich uit problemen DRIEBERGEN - ,,Het zijn ontzettend spannende maanden geweest en er is heel veel lobbywerk verricht”, zeggen Jeroen van der Meer, voorzitter, en Nynke Geerts, secretaris, van tennisvereniging Manger Cats. De twee bestuursleden vertellen vol enthousiasme dat het huidige toekomstbeeld van de vereniging heel wat zonniger is dan eind vorig jaar het geval was. Het dreigend einde van de 76-jarige tennisclub, waarvan toen sprake was, lijkt succesvol te zijn afgewend. Sterker nog: reeds eind deze maand hoopt men de vergunningaanvraag te kunnen indienen voor de bouw van een nieuw clubhuis en de renovatie van de banen.

door Jan de Beer

Het bestuur heeft vervolgens alles in het werk gesteld om een oplossing te vinden. Zowel bij de gemeente als de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) werden garantiestellingen aangevraagd en met de projectontwikkelaar, die eigenaar van het perceel is, werd overlegd of het mogelijk zou zijn om de aankoop van de grond los te koppelen van de andere onderdelen van de overeenkomst. De opmerkelijke resultaten van deze maandenlange inspanningen werden afgelopen dinsdag tijdens een Algemene Ledenvergadering voorgelegd aan de Manger Cats-leden.

Er is met de projectontwikkelaar een nieuwe overeenkomst opgesteld om, voor een bedrag van 240.000 euro, alleen de grond aan te kopen en de rest (de bouw van een nieuw clubhuis en de vernieuwing van de banen) in eigen beheer uit te voeren. Voor die aankoop en het beheer van het sportpark is een aparte exploitatiestichting in het leven geroepen. De architect Martijn van Raaij van Heuvelrug Architecten uit Driebergen heeft een zeer fraai nieuw clubhuis ontworpen dat voor een bedrag van 225.000 euro gerealiseerd kan worden. De Stichting Waarborgfonds Sport is bereid gevonden om een maximale borgstelling van 300.000 euro te verlenen en bij de gemeente is een garantiestelling van eveneens 300.000 euro aangevraagd.

Volgens Jeroen van der Meer en Nynke Geerts kan er dankzij deze SWS-waarborg en de gemeentegarantie een lening van 6 ton bij de banken verkregen worden. ,,De gemeenteraad moet de garantiestelling nog officieel goedkeuren, maar uit gesprekken met de politieke partijen hebben we begrepen dat de seinen op groen lijken te staan”, aldus Van der Meer en Geerts. Voor de uitvoering van de complete plannen, waaronder ook het herstel van de banen, is een bedrag van zo’n 7 ton begroot. Volgens Van der Meer en Geerts kan de vereniging zich dat, onder bovengenoemde voorwaarden, zeker permitteren: ,,Ook als we heel conservatief rekenen is dit mogelijk en zouden we in principe ook nog enkele kleine tegenvallers kunnen dragen.”

Het fraaie nieuwe clubhuis, met een uiterlijk dat helemaal in de omgeving past, zal midden op het tennispark gebouwd worden zodat men aan beide kanten uitzicht heeft op de tennisbanen. ,,Met bescheiden middelen kan toch een mooi en modern clubhuis worden opgetrokken, eind van deze maand hopen wij hiervoor de vergunningaanvraag te kunnen indienen”, zeggen Jeroen van der Meer en Nynke Geerts. ,,We zijn ontzettend blij met de garantie van de SWS en de positieve houding van de gemeente.” De beide bestuursleden onderstrepen ook nog eens hoe de leden de afgelopen maanden hebben laten zien dat Manger Cats een echte tennis-familie is: ,,Er is heel veel bereidheid getoond om mee te denken en de deskundigheid, die onder onze leden bestaat, aan te wenden. Manger Cats bestaat voor bijna 100 procent uit Driebergenaren en, vanwege de locatie van het tennispark in een woonwijk, levert de vereniging een flinke bijdrage aan het bevorderen van de sociale cohesie.”

De gedrevenheid van beide bestuursleden laat er geen twijfel over bestaan: Jeroen van der Meer en Nynke Geerts vinden dat tennisclub Manger Cats, die nog nooit subsidie kreeg, het echt verdient om nu wat steun te krijgen.

advertentie
advertentie