Het MonSter (MS) te lijf met MS Ont-bloot

19 mei 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - Na een tijd van wikken en wegen besloot Astrid van de Haar mee te doen aan een fotoshoot ten behoeve van het boek MS Ont-bloot. Het resultaat ligt nu bij Boekhandel Ribberink (prijs € 19,95) en de opbrengst is bedoeld voor onderzoek naar de ziekte Multiple Sclerose (stichting MS Research).

door Monique José Timmermans

,,Ik heb lang geaarzeld omdat ik het voor de kinderen heel wat vond als hun moeder bloot in een boek zou staan. We hebben er samen over gesproken en kwamen tot de conclusie dat als het niet ‘te bloot’ zou zijn, het doel te belangrijk was.”

Geld inzamelen was de belangrijkste drijfveer. ,,Ik heb zelf een vorm van MS en ook al is dat voor de buitenwereld niet gelijk zichtbaar, het grijpt wel degelijk in in mijn dagelijks leven. Zo is het met de kinderen de stad ingaan om te winkelen uitgesloten. Ik bestel veel via internet.” Ook met het maken van afspraken houdt Astrid rekening met de vermoeidheid die onherroepelijk volgt op een drukkere dag. En bovendien neemt ze elke middag twee uur rust.

Initiatiefneemster van MS Ont-bloot, Saskia Splinter-van Werven, is zelf MS-patiënt. Zij wist mensen te motiveren om belangeloos mee te werken, zoals de professionele fotograaf Peter Stevens. De kosten voor drukwerk zijn gesponsord en een aantal deelnemers stelde hun huis beschikbaar voor de verschillende fotoshoots.

,,De fotoshoot was best spannend. Ter plaatse hebben we pas besloten hoe de foto genomen zou worden, uiteindelijk ging het heel snel.” Met het resultaat is Astrid heel tevreden: ,,mooi en feitelijk zie je niets.” Bij de foto heeft iedereen een eigen verhaal geschreven. Ontroerende en positieve verhalen van mensen met MS die zich letterlijk blootgeven.

Positief in het leven staan is ook wat Astrid is bijgebleven van het contact met de lotgenoten die ze ontmoet heeft. ,,Hoewel het ook confronterend is om te zien hoe sommigen er aan toe zijn. Dat maakt geld voor onderzoek zo belangrijk. Te weinig is bekend, er zijn nog nauwelijks medicijnen. De 10 jaar voor de diagnose heb ik nog redelijk onbekommerd geleefd. Hoewel artsen een vermoeden hadden, in is er niets gezegd in de richting van MS, er was immers niets te behandelen. Nu is 30% afremmen met medicijnen mogelijk, maar er is nog veel te winnen.” u www.ms-ontbloot.nl

advertentie
advertentie