Driebergen loopt voorop in tattoo-kunst

12 mei 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Tekenen heb ik altijd gedaan. Vroeger spoot ik mijn tekeningen als graffiti op de muren, en nu doe ik het op deze manier,” zegt Andy van de Pol. Met ‘deze manier’ heeft Andy inmiddels diverse prijzen in de wacht gesleept, want de 40-jarige Driebergenaar heeft een opmerkelijke reputatie opgebouwd als vakkundig tattoo-artiest. Sinds begin van dit jaar zetelt hij op de Traaij 37a met zijn eigen praktijk. Een luxueuze, in oosterse sferen ingerichte tattoo-shop, waar ook vedettes als voetballer Nigel de Jong en zangeres Jacqueline Govaert de weg weten te vinden.

De groeiende faam van Andy van de Pol

door Jan de Beer

,,Ik was al geïntrigeerd door het tatoeëren toen ik een jaar of zeven was”, vertelt Andy. ,,Een vriend van mijn vader die vaak bij ons thuis kwam, had een enorme tattoo op zijn rug. Zoiets wil ik ook, dacht ik, en op mijn dertiende jaar heb ik in Utrecht een tattoo laten zetten.”

Omdat voor de kunst van het tatoeëren geen reguliere opleiding bestaat, heeft Andy in de loop der jaren diverse omzwervingen gemaakt om zich te bekwamen. ,,Je kunt het niet op een school leren, het moet je gegund worden, en dat is een heel proces”, zegt hij. Als ‘floormanager’, iemand die overlegt met de klanten en hand- en spandiensten verricht, werkte hij enige tijd in de tattoo-shop van Toots Bregman in Zeist. Maar ook in Amsterdam, Den Bosch en zelfs in Singapore heeft hij zijn licht opgestoken. Dankzij zijn tekenvaardigheden kon hij fraaie ontwerpen maken die door zijn leermeesters als tattoo werden verwerkt. Intussen oefende hij met de naalden op varkenshuid en vervolgens ook op de huid van zijn vrienden.

Volgens Andy is het heel belangrijk dat een tattoo uniek is, een origineel ontwerp naar de wensen van de klant en niet naar een plaatje in een boek. Die gedachte bracht hij ook in praktijk toen hij, na jaren van gedegen voorbereiding, besloot om voor zichzelf te beginnen.

,,Ik werk alleen op afspraak want er vindt eerst uitgebreid overleg plaats”, zegt hij. ,,Mensen vertellen wat zij willen en aan de hand daarvan wordt een ontwerp gemaakt. Pas als zij daar tevreden over zijn, begint het tatoeëren.” Omdat de ontwerpen van Andy geen simpele schetsjes zijn maar doordachte taferelen, gebeurt het tatoeëren in fasen: ,,Gemiddeld gaat er zo’n 25 tot 30 uur in zitten, maar we doen dat in sessies van 3 uur, dat is te behappen en daardoor raakt de huid niet overwerkt.”

Op de arm van Andy’s vriendin Nicole Mesker, die in zijn tattooshop als floormanager optreedt, is goed te zien hoe complex de ontwerpen zijn. Naast exotische versieringen zijn ook heuse gezichten compleet met schaduwen in de tattoo verwerkt. Op de vraag hoe gevoelig het is om met de naalden bewerkt te worden, antwoordt Nicole: ,,Ja, het is wel een beetje pijnlijk.” Andy vult haar lachend aan: ,,Dat hoort er bij, want een tattoo moet je ook verdienen.”

Met geavanceerde tatoeëermachines, voorzien van naalden met speciale medisch goedgekeurde inkt, wordt de tekening in de huid aangebracht. Andy heeft in zijn tattoo-shop de hygiëne zeer hoog in het vaandel staan. Er is een aparte ontsmettingsruimte waar de attributen telkens dubbel gereinigd worden. Overigens kan iedereen bij het binnentreden van Andy’s shop direct constateren dat het niet om een obscure praktijk gaat, maar om een luxueus ogende zaak met een relaxte sfeer die aan de laatste eisen voldoet. De inrichting met oosters getinte ornamenten en rustige kleuren ademt gastvrijheid. Behalve een entree met een ‘wall of fame’ en een ontvangstruimte met balie zijn er drie tattoeëerruimtes waar men in alle privacy behandeld wordt en daarbij, dankzij een flatscreen aan de wand, ook nog televisie kan kijken. Naast Andy is daar tevens zijn leerling Marcel actief en regelmatig zijn er ook ‘gast-artiesten’ zoals een Indonesiër die gespecialiseerd is in Balinese tattoos en een Ier die de zogeheten Black-Art beheerst. Andy: ,,Dat is de kracht van onze zaak, we kunnen eigenlijk alles bieden wat men vraagt.”

Reeds zeven keer heeft Andy op tattoo-conventies een eerste prijs gewonnen. Zijn faam is ook bij diverse bekende Nederlanders doorgedrongen. Topvoetballers zoals Nigel de Jong behoren tot zijn klanten, maar ook iemand als Jacqueline Govaert , voormalig zangeres van de popgroep Krezip. En de aanvragen blijven binnenstromen; tot augustus zit hij vol. Het lijkt er dus sterk op dat Driebergen, dankzij Andy van de Pol, momenteel voorop loopt in de tattoo-kunst.

Meer info op: www.tattoolefthand.nl

advertentie
advertentie