Ingezonden: ‘Nieuw gemeentekantoor is uitsluitend een prestigeobject van de gemeente’

5 mei 2011 om 00:00 Achtergrond

Het lag en ligt voor de hand dat het college van B. en W. van onze gemeente via een stevige mediacampagne probeert duidelijk te maken dat veel verontruste burgers die via een petitie ageren tegen de nieuwbouw van een gemeentekantoor, het bij het verkeerde eind hebben. Vorige week donderdag bij het begin van de raadsvergadering, begon het al. Aan alle raadsleden werd een verklaring uitgereikt, waarin het college uiteenzet dat alle procedures (tot en met de inspraak toe) zorgvuldig zijn toegepast en dat het met de kosten van de nieuwbouw best meevalt. Ook vindt het college onder meer dat de verontruste inwoners (inmiddels 4.000) op basis van de petitie van veel verkeerde vooronderstellingen uitgaan, waardoor een vertekend beeld ontstaat. Het komt er eigenlijk op neer dat de initiatiefnemers van de actie en vervolgens de ondertekenaars er weinig van begrijpen. De bouw van het nieuwe gemeentekantoor is gewoon een ‘must’; het renoveren van de voormalige gemeentehuizen is om allerlei redenen niet (meer) uitvoerbaar en zou ook een volstrekt onverantwoorde financiële inspanning betekenen.

Raar toch dat bijna 4.000 mensen die aan de hand van een goed gedocumenteerd stuk (de petitie) hun zorgen uitspreken over de in hun ogen volstrekt onverantwoorde investering in deze tijd van bezuinigingen, er helemaal niets van begrijpen en het bij het verkeerde eind hebben. Raar toch dat een politieke groepering als BVH die zich van meet af aan heeft verzet tegen de nieuwbouwplannen, ook op het verkeerde spoor zit.

Op haar beurt vindt de BVH- fractie het onbegrijpelijk dat de overgrote meerderheid van de raad zich, naar het lijkt, rond en inzake het forse bouwproject een rad voor de ogen heeft laten draaien.

Op de veelal steekhoudende argumenten in de petitie om het project alsnog af te blazen, hoeven we niet meer in te gaan. Wij hebben er ook een paar. De beslissing om een nieuw gemeentekantoor te bouwen is genomen voordat de ingrijpende financiële crisis uitbrak. Er is niet gekeken of het uitbreken van de crisis wel eens gevolgen voor onze gemeente zou kunnen hebben. Zo heeft men (raadsleden en het college) zich niet afgevraagd of het nog wel verantwoord is onder de gegeven omstandigheden door te gaan met de realisatie van een nieuw gemeentekantoor.

Uit een tamelijk recent rapport van de rekenkamercommissie blijkt dat de organisatie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug onvoldoende is toegerust voor het uitvoeren van grote projecten. Het nieuwe kantoor is vele malen omvangrijker dan de tot nu toe gevoerde projecten, waarmee het overigens in financieel opzicht niet goed is gegaan. Denk aan het Cultuurhuis en De Binder.

De totstandkoming van een nieuw gemeentekantoor is tot nu toe het grootste project in onze gemeente. Niettemin heeft nooit een besloten raadsvergadering of commissiebijeenkomst plaatsgehad om grondig uitleg te krijgen over de financiën. Ook is nimmer inzicht gegeven in de eventuele risico´s.

Het gemeentekantoor is volgens de BVH-fractie een prestigeobject geworden. Rest ons niets anders dan te concluderen dat de eventuele realisatie op een volstrekt onverantwoorde wijze gebeurt. Eigenlijk zou een aantal onafhankelijke deskundigen moeten beoordelen of doorgaan met de totstandkoming van een nieuw gemeentekantoor op dit moment wel verantwoord is. Als daarbij dan ook rekening wordt gehouden met het ontbreken van een steun van een groot deel van de bevolking, zou niet gek zijn

Sybe Streekstra Gera Hensbergen Frits van Schaik raadsleden voor BVH
advertentie
advertentie