Wilde-dierentuin bij kinderboerderij

28 april 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Op kinderboerderij ‘t Woelige Nest is vorige week een ecologische tuin aangelegd. De tuin is gebouwd naar een ontwerp van Toon van de Sande, betrokken buurtbewoner en van beroep bosbouwer. Vrijwilligers van de kinderboerderij kregen bij de aanleg hulp van vijftien ambtenaren van de provincie Utrecht die in het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen voor dit project hadden gekozen uit de zesentwintig projecten die in dezelfde week in de provincie Utrecht hebben plaatsgevonden.

Ecologische tuin bij ‘t Woelige Nest

door Katka Kolmas

De provincieambtenaren hebben een geweldige dag beleefd. Ze hebben veel geleerd over de natuur en deden allerlei nieuwe vaardigheden op, zoals metselen en wilgententen bouwen. Organisator en Driebergenaar Carine Nieman vertelt: ,,De provincie had relatief weinig natuurprojecten in de aanbieding. Ik heb dit project voorgesteld omdat er vanuit het rijk steeds minder geld naar de natuur gaat, terwijl het toch zo belangrijk is. Extra leuk aan dit project vond ik dat je aan het eind van de dag meteen het eindproduct ziet, dat geeft veel voldoening”, aldus Carine.

De tuin is niet groot, maar Toon heeft toch een grote verscheidenheid aan leefgebieden weten te realiseren. In het midden ligt een vijver met een moerasgebiedje dat uit twee natte plekken bestaat: de ene voedselrijk, de andere voedselarm. Daarnaast is een heuveltje verrezen waar onder een bloemendek diverse kruipruimten en schuilplekken voor insecten, salamanders, egels en muizen zijn gemaakt. Rondom deze twee blikvangers zijn nog meer biotoopjes ingericht. Als je vanaf de ingang rechtdoor loopt, passeer je achtereenvolgens een oude perenboom, een wilgentent voor vogels en kinderen, en een muurtje van gestapelde stammen en takken dat onderdak gaat bieden aan dieren die van een meer warme en droge omgeving houden. Naast het muurtje staat een prachtige kijkboom waar in de toekomst vogels zullen nestelen. Vervolgens loop je langs drie akkertjes en passeer je een nectarkroeg richting een veldje met voorjaarsbloeiers.

Toon vertelt: ,,Ik heb de tuin opgezet rond drie thema’s: salamanders, egels en bijen/hommels. De vijver is nodig voor het paren en eitjes leggen, de schuilplekken om te overwinteren. Daarnaast vind ik het leuk om kinderen veel zelf te laten ontdekken. De schuilplekken heb ik daarom zo gemaakt dat kinderen bijvoorbeeld een dakpannetje kunnen optillen om het nestje te zien. Ik maak komende weken nog de vijver af en pas hier en daar nog iets aan, maar als het goed is, zal het in de zomer al flink zoemen en gonzen in de tuin. En misschien dat we ooit nog een ringslag op bezoek krijgen!”, aldus een enthousiaste Toon. ,,Het enige wat me zorgen baart is dat we nog geen persoon hebben gevonden die het onderhoud en de informatie aan het publiek wil coördineren. In Driebergen moet toch iemand te vinden zijn die het leuk vindt om dit te doen?”

De tuin is open voor publiek en zal voor lessen aan scholen worden gebruikt. Meer informatie is te vinden op www.kinderboerderij-driebergen.nl.

advertentie
advertentie