Van menuet tot rap bij het kasteel

28 april 2011 om 00:00 Nieuws

Jan Kalkhoven van het Muziekonderwijs is de trekker van het theaterstuk, ter ere van het tweede lustrum van de SkiAm. ,,Het lustrum staat in het teken van ‘herlevend verleden’, dit heeft alles te maken met de heropening van het kasteel deze zomer. De acteurs en muzikanten spelen het stuk in de kasteeltuin. Het stuk, geschreven door Herman de Roode bestaat uit muziek, dans en tekst. Thomas van der Ham is verantwoordelijk voor de regie van het stuk, zijn collega Barbera de Bruijn zorgt als assistent regisseur voor de dans, zang en kostuums’’, aldus Kalkhoven.

Historie herleeft met muziekspektakel AMERONGEN - De historie herleeft in het theaterstuk met muziek van het Muziekonderwijs Amerongen. Kinderen uit Amerongen en omgeving zorgen samen met een aantal acteurs en muzikanten voor een stuk met toneel, zang en dans dat begint met een klassiek menuet en eindigt met een moderne rap. Het spektakel is in de kasteeltuin te zien op zaterdag 28 mei.

door Marleeen Rikkengaa

De spelers zijn van divers pluimage: de groepen vijf en zes van de drie basisscholen in Amerongen openen en eindigen met een lied. De Stichting Kunst Centraal uit Bunnik begeleidt hen bij het instuderen van de tekst. Beide regisseurs begeleiden de acteurs, muzikanten en figuranten. Het is een bonte mengeling van volwassenen en kinderen, waaronder enkele spelers van het Historisch toneel uit Amerongen. Het stuk speelt zich af in de tijd dat Margartha Turnor op het kasteel woonde en het verwoest werd door de Fransen (1673). Het gaat dan ook over die verwoesting en de wederopbouw waarin de kasteelvrouw, wiens echtgenoot in het buitenland verbleef, een grote rol speelde.

Bijzonder aan het theaterstuk is dat er een verhaal in het verhaal speelt. Kalkhoven: ,,De jonge spelers hebben er namelijk niet zo’n zin in en gaan liever een hengeltje uitwerpen. De dochter van de klusjesman die op het terrein woont wil dolgraag de hoofdrol spelen, maar mag dit niet, omdat ze ondergeschikt is en haar taak niet meer is dan het vegen van het podium. Maar als de hoofdrolspeelster er de brui aangeeft mag het eenvoudige meisje alsnog de hoofdrol spelen....’’

De kinderen van de basisscholen hebben naast het ingestudeerde lied, waarvan ze een klassieke en een moderne versie vertolken nog een leuke opdracht gekregen. Zoveel mogelijk brieven schrijven alsof zij Margaretha Turnor zijn,aan haar man Godard van Reede. Ze mogen zelf verzinnen wat ze erin zetten. Deze brieven zullen aan een lijn langs het toegangspad naar toneelveld gespannen worden, zodat de bezoekers ze kunnen bekijken.

Tijdens de Grietmarkt op 14 mei geven de spelers van 14.30 tot 15.00 uur een preview van het theaterstuk. Op 28 mei zijn er drie voorstellingen gepland. De eerste met de kinderen van basisschool De Regenboog om 13.00 uur, gevolgd door de kinderen van basisschool De Breeakker om 15.00 uur en een laatste voorstelling om 17.00 uur met de kinderen van de Wilhelminaschool. Iedereen is welkom om een van de voorstellingen bij te wonen. De toegang is gratis, maar een donatie van bezoekers om de kosten te dekken, is welkom.

advertentie
advertentie