Nieuwe website en expositie voor Fotokring

28 april 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - ,,Het niveau van de club is door de mentoraten echt gestegen”, menen de Fotokringleden unaniem. Het beste werk van het net afgesloten derde mentoraat is tot 3 juni te zien in De Twee Marken en ook op de website die de club sinds kort heeft: www.fkheuvelrug.nl.

door Monique José Timmermans

Tijdens de laatste mentorcursus afgelopen winter hebben 20 leden onder leiding van een mentor van de fotobond BNAFV gewerkt aan het creatiever leren fotograferen. Alle cursisten hadden een eigen onderwerp gekozen, zoals landschap, macro- of straatfotografie of niet voor de hand liggend begraafplaatsen.

In het oog springt de foto met zwevende stenen van Jan Vernooij. Deze is gemaakt in Japan en feitelijk is het een vijver waarin twee stenen zichtbaar zijn boven het wateroppervlak. Door de weergave van de foto lijken de stenen echter te zweven.

Jan Vernooij heeft behalve voor het mentoraat ook werk aangeleverd voor de titel BondsMeesterKlasse (BMK) van de fotobond. Een titel die aangeeft dat de kandidaat het ver geschopt heeft in de amateurfotografie. De eisen zijn streng en het niveau is hoog.

Vernooij heeft zich gedurende de drie mentoraten waaraan hij deelnam helemaal toegelegd op landschapsfotografie. ,,Voor de BMK is een mooie foto van een landschap echter niet voldoende. Ik kijk naar meer detail, naar structuren en abstractere beelden.” Beweging door wind of water is voor Vernooij een belangrijke inspiratiebron.

Clubactiviteiten

Een mentorcursus vraagt veel van de clubleden. Het elke zes weken aanleveren van foto’s die aan bepaalde eisen voldoen vergt de nodige inspanning en vooral tijd.

Daarom wil de club komend jaar even pas op de plaats maken. Dan geen mentoraat, maar volop aandacht voor de clubactiviteiten. Immers ook binnen de club worden foto’s gemaakt en besproken. Ieder jaar wordt een jaarthema gekozen en in diepste geheim foto’s gemaakt voor de clubtrofee. Naast dergelijke interne wedstrijden neemt de Fotokring ook deel aan wedstrijden van de fotobond.

De leden hebben allemaal al een basisvaardigheid op fotografiegebied en een passie voor fotograferen op het moment dat ze lid worden. Daarmee blijft het niveau hoog.

advertentie
advertentie