Schoolbestuur De Hoeksteen is onthutst over plan gemeente

21 april 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Gammele plafonds met vochtplekken, scheuren in de muur en enkele beglazing. Leren en werken bij christelijke basisschool De Hoeksteen is verre van comfortabel. Aan de buitenkant oogt het schoolgebouw aan de Burgemeester van den Boschlaan gedateerd, aan de binnenkant slaat het verval genadeloos toe. Volgens directeur Emile van Laar en schoolbestuurder Rutger Hensen lapt de gemeente twee bouwtechnische onderzoeken aan haar laars.

door Michiel Schaaij

Het overleg met de gemeente sleept zich al jaren voort, vertellen Van Laar en Hensen. Toen voormalig onderwijswethouders Wim van Wikselaar en Clemens van der Burg het schoolgebouw bezochten, werden ze wit om de neus van de slechte staat van onderhoud. Twee bouwkundige onderzoeken leidden echter niet tot eensgezinde conclusies. Daarop kwamen school en gemeente overeen, het toonaangevende adviesbureau DHV in te schakelen. Volgens Hensen werd afgesproken, dat de bevindingen van de DHV-adviseurs voor beide partijen bindend zouden zijn. Maar het huisvestingsplan dat wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) nu op tafel legt, komt in het geheel niet overeen met de aanbevelingen van DHV. ,,Het uitvoeringsplan geeft geen blijk van een visie op onderwijshuisvesting’’, zegt Hensen onthutst. ,,Dat is wrang, want school en ouders maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van het slechte onderhoud’’.

Het rapport van DHV liegt er niet om. Nieuwsblad De Kaap kreeg inzage en een opsomming van gebreken zou deze hele donderdagkrant kunnen vullen. Volgens het adviesbureau is de elektrische installatie van het schoolgebouw slordig, provisorisch en deels onveilig. De ventilatie is onvoldoende en de brandveiligheid laat te wensen over. De lijst van bouwkundige mankementen lijkt eindeloos. Zo constateerde DHV ernstige gebreken aan de dakconstructie. Verder lekt de aansluiting van het metselwerk op de platte daken en kan het gootwerk stortbuien niet aan. De beglazing van het gebouw is slecht en de gevolgen laten zich raden: leerlingen en personeel worden ziek. Nijpend is ook het ruimtegebrek. De meesters en juffen van De Hoeksteen kunnen fluiten naar een personeelskamer, want die is als kleuterklas in gebruik. Er is geen werkkast en schoonmaakspulletjes worden in het toilet opgeborgen. In een hoekje van de gang staan het kopieerapparaat en twee tosti-apparaten gepropt.

De plannen van Van Oostrum bieden geen soelaas en dat vindt het schoolbestuur onverteerbaar. ,,Het is heel simpel: we gaan hier niet mee akkoord’’, zegt Van Laar. Volgens Hensen heeft De Hoeksteen zich coöperatief opgesteld. ,,In afwachting van een oplossing hebben we het noodzakelijke onderhoud steeds uitgesteld. De oplossingen die de gemeente nu aandraagt, zijn contraproductief’’, vindt hij. ,,We hebben de kans om het eindelijk goed te regelen. Als we de onderwijshuisvesting nu integraal aanpakken, heeft Leersum daar tientallen jaren plezier van. Het zou tragisch zijn om die kans te laten lopen’’.

advertentie
advertentie