Afscheid van markant wedstrijdleider

21 april 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Dolf Swenker ging afgelopen week, na 28 jaar wedstrijdleiderschap bij de Bridgeclub Doorn, voor de tweede maal met erkenning voor bewezen diensten met ‘pensioen’. Hij kreeg er het erelidmaatschap voor mee. De wijze waarop Dolf in de bridgelocatie Steinheim werd uitgeluid kreeg een extra feestelijk cachet vanwege de viering van het dertiende Lustrumfeest.

door Kees de Kroon

In zijn afscheidstoespraak trok de voorzitter, Ab Engelsman, de lijn door van de marinier met een uitstekende staat van dienst. ,,Toen Dolf begon werd dat meteen duidelijk. Met straffe hand werd korte metten gemaakt met ‘die jaren zeventig flauwekul’. Zonodig met stemverheffing. Verder werd altijd in een vertrouwde duidelijke cadans de avond geopend. Aandacht door kenmerkende, vaste gewoontes: ,,In lijn A 14 paren, edoch, paar dertien is er niet. Als u tegen paar dertien moet spelen, dan wordt u daar (Dolf wijst) aan de combitafel verwacht.’’

Bridgepaar

Engelsman vervolgde: ,,Wie Dolf zegt, noemt feitelijk meteen ook Joke. Overal: wandelend in het dorp of actief als maatje van de wedstrijdleider bij het indelen van de lijnen en het verwerken van de uitslagen.”

Het bridgespel is de lijn die door hun gehele leven trekt. Dolf leerde de beginselen van bridge thuis. Als adelborst op het Koninklijk Instituut voor de Marine werd hem vaak gevraagd om (verplicht vrijwillig) in te vallen in het officiersverblijf. Toen hij Joke leerde kennen bleek dat die ook liefde voor bridge had. Als vaak uitgezonden marinier kwam hun bridgen goed van pas. Van ‘onze’ eilanden is niet alleen Texel standplaats geweest, maar ook Aruba en Curacao. Samen met Joke heeft Dolf ook twintig jaar de bridgemiddagen in Park Boswijk verzorgd.

Jubileumfeest

Het afscheid van Dolf was een goede opmaat voor de viering van het 65-jarig bestaan. Eerst werd nog de prijsuitreiking van de bridgemiddag gedaan. Die werd gewonnen door Gé van Halm en Carla Snip. Als extra prijs kregen zij ook nog de fietsgids ‘Tien Heuvelrugse fietsroutes’ aangeboden, omdat zij het dichtst bij 65% scoorden.

In zijn toespraak had de voorzitter zich al afgevraagd hoe de sfeer in de vereniging bij Dolfs aantreden geweest zou zijn. Stond strijd voorop of juist ontspanning en gezelligheid? De zienderogen vergrijsde club had op dat punt nog weinig aan levenskracht ingeboet. Op de dansvloer met jaren zeventig deuntjes ging het er levendig en vrolijk toe. Alsof er even geen leeftijdsverschil bestond met de tijd toen Dolf aantrad.

advertentie
advertentie