Drie Driebergse kerken worden gesloten

14 april 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Het aantal kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente Driebergen wordt teruggebracht van vier naar één. Dit ‘voorgenomen besluit’ heeft de Algemene Kerkenraad onlangs kenbaar gemaakt. Het besluit is een nieuwe stap in de herstructurering van de Protestantse Gemeente Driebergen waarbij ook onderzocht wordt of het mogelijk is tot één wijkgemeente te komen. Voor dit proces is een periode van maximaal twee jaar uitgetrokken. Volgens Cees van der Hoog, scriba van de Algemene Kerkenraad, zijn het vooral financiële overwegingen die ten grondslag liggen aan de herstructurering. ,,Het is een gevoelig proces waarbij nadrukkelijk naar eenheid in verscheidenheid wordt gestreefd”, zegt hij.

Kosten zijn niet meer te dragen door de leden

door Jan de Beer

Aanvankelijk bestonden er vier wijkgemeenten met vier bijbehorende kerken: de Grote Kerk aan de Hoofdstraat, de Maranathakerk aan de Melvill van Carnbeelaan, ‘t Hoge Licht aan de Klaproos en de Immanuelkerk aan de Engweg. In 2007 fuseerden deze Hervormde en Gereformeerde wijkgemeenten tot de Protestantse Gemeente Driebergen. Eind vorig jaar werden drie wijkgemeenten samengevoegd en werd tevens besloten om gezamenlijke diensten te gaan houden en een aantal kerkgebouwen ‘af te stoten’. Momenteel worden alleen nog in de Grote Kerk (van oorsprong hervormd) en in de Immanuelkerk (van oorsprong gereformeerd) diensten gehouden. Het streven is om dit binnen twee jaar in één kerk te concentreren. De Algemene Kerkenraad heeft hierbij de keuze op de Grote Kerk laten vallen.

,,Aanvankelijk was het idee om hiervoor een nieuw multifunctioneel gebouw te creëren”, zegt de heer Van der Hoog. ,,Maar dat bleek onhaalbaar omdat dit te veel gaat kosten. Als er vanwege de financiële situatie maatregelen nodig zijn, kun je als oplossing natuurlijk niet veel geld gaan uitgeven.” Volgens Van der Hoog is de keuze voor de Grote Kerk goed verdedigbaar: ,,De kerk is ruim, ligt centraal, heeft een zalencentrum, is met een toren goed zichtbaar, en fungeert al vele jaren als een echt boegbeeld."

Van der Hoog legt uit dat de kerkelijke herstructurering niet alleen in Driebergen maar ook elders plaatsvindt. ,,Het kerkbezoek is overal teruggelopen”. zegt hij. ,,De gemiddelde leeftijd van de kerkgangers is tamelijk hoog. Er is sprake van vergrijzing maar ook van ontgroening: veel jongeren komen, als zij zo’n 16 jaar zijn, niet meer in de kerk. En ook het gedrag van de kerkgangers is veranderd; in plaats van elke week gaat een aanzienlijk aantal mensen nu minder frequent naar de kerk."

De Maranathakerk en ‘t Hoge Licht zullen voor andere doeleinden worden gebruikt of verkocht worden. De Immanuelkerk blijft voorlopig, gedurende het proces om tot één wijkgemeente te komen, nog als kerkgebouw beschikbaar. Maar binnen twee jaar moet dit proces zijn afgerond. Van der Hoog: ,,Het is de bedoeling dat er dan één veelkleurige wijkgemeente is en één centrale kerk met diversiteit en wederzijds respect als kenmerk.” De Algemene Kerkenraad verwacht dat deze herstructurering naast versobering ook een impuls zal zijn voor vitalisering.

advertentie
advertentie