Kritiek op boekhouding gemeente

7 april 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De gemeente heeft een nieuwe boekhouder en die is met de stofkam door de financiën van de Utrechtse Heuvelrug gegaan. Volgens tussentijdse bevindingen van accountantskantoor PwC schiet de gemeente op verschillende punten tekort. Bovendien blijkt zo’n € 1,4 miljoen aan bouwleges nooit te zijn ontvangen. Het is onduidelijk of dat bedrag nog nagevorderd kan worden.

1,4 miljoen aan bouwleges niet ontvangen

door Michiel Schaaij

De achterstallige bouwleges werden opgelegd in de eerste twee jaar na de gemeentelijke herindeling. Een aantal huizenbouwers kreeg wel een bouwvergunning, maar heeft de kosten daarvan nooit aan de gemeente overgemaakt. De kwestie wordt momenteel onderzocht en volgens PwC moet een deel van het bedrag wellicht als verlies worden afgeboekt. Omdat de gemeentelijke automatisering niet waterdicht is, kon de accountant niet vaststellen of alle bouwaanvragen daadwerkelijk gefactureerd zijn. Nader onderzoek moet uitwijzen, of sommige bouwaanvragen dubbel zijn geregistreerd en of het juiste legestarief is doorgevoerd. Het accountantskantoor wijst er verder op, dat milieuonderzoeken en welstandsadviezen mogelijk niet zijn doorberekend aan de bouwaanvrager.

Stevige kritiek heeft PwC op de manier waarop de Utrechtse Heuvelrug met financiële risico’s van bouwprojecten omgaat. De gemeente heeft ,,geen adequaat inzicht in de potentiële risico’s van lopende projecten’’, zo luidt de niet mis te verstane conclusie. In een nieuw risicomanagementsysteem moeten ook de lopende projecten worden opgenomen, adviseert het bureau. PwC vindt verder dat de grondexploitatie, de inkoop en aanbesteding van de Utrechtse Heuvelrug voor verbetering vatbaar zijn. Het college zegt die constatering te onderschrijven, maar merkt op dat het aantal grondexploitaties in de Utrechtse Heuvelrug beperkt is. Inmiddels worden er voorbereidingen getroffen voor een kadernota over het grondbeleid. Ook aan verbeteringen bij de gemeentelijke inkoop en aanbestedingen wordt volgens het college gewerkt.

advertentie
advertentie