Kan ik leren beeldhouwen?

7 april 2011 om 00:00 Cultuur

Vorige week zaterdag hield het vijftal een open dag waarop het bewerken van de ruwe steen centraal stond in de schitterende binnen- en buitenwerksplaats.

Goed gereedschap is het halve werk De titel van deze column is een vraag die mij met regelmaat gesteld wordt. Ik heb er nu een antwoord op: bij de Steenwerkplaats even voorbij Driebergen in Odijk. Daar werken standaard vijf professionele beeldhouwers die alle wetenswaardigheden van hun vak graag willen delen met anderen.

door Nicole van der Schaaf

Vijf beeldhouwers: Joke van Beetem, Michiel Deylius, Wim Hage, Gerrit Peele en Niek Wittebrood werken allemaal als beeldhouwer/steenhouwer met de diverse soortennatuursteen. Zij maken beelden - al of niet in opdracht -, vrije objecten, grafmonumenten en/of zerken en vooral Deylius creëert poëtische teksten die hij met de hand hakt in natuursteen.

Globaal zijn steensoorten in drie hoofdgroepen te verdelen: stollings-, afzettings- en omzettingsgesteenten. het zou te ver gaan hier een uitvoerige uiteenzetting te geven over het ontstaan en de herkomst van al die stenen. Mooie voorbeelden van dergelijke stenen zijn als zwerfexemplaren gevonden op de Heuvelrug. Een belangrijke vindplaats is natuurlijk ‘De Zanderij’ in Maarn waar tekst en uitleg over de stenen altijd te vinden is op het Zwerfsteneneiland; daar worden rondleidingen gegeven die voor iedere beginnende beeldhouwer een must zijn!

Echte ‘zachte’ stenen kun je met gemak zelfs bewerken met een aardappelmesje, denk maar aan de talloze speksteen objectjes die op allerlei creatieve cursussen vervaardigd worden. De populaire speksteen (ook wel zeepsteen genoemd) is net als de hardere granietsoorten, een natuursteen. Het is in de handel in diverse gradaties van hardheid, maar alle gradaties hebben gemeen dat ze redelijk makkelijk te bewerken zijn.

Speksteen zou je een goede ‘beginnersteen’ kunnen noemen; hardere stenen als bijvoorbeeld de granietsoorten vragen een andere bewerking en ander materiaal om de steen te lijf te gaan.

Een beeldhouwwerk begint met de keuze van de steen waarbij gelet moet worden op de vorm van het brok, de kleur, de textuur en natuurlijk de hardheid. De vorm is bepalend voor de gedaante van het beeld, de kleur en de textuur zorgen voor de uitstraling en de hardheid van de steen bepaalt de werkwijze.

De Vijf van de Steenwerkplaats kunnen op allerlei manieren de steen helpen kiezen, adviseren en begeleiden bij de bewerking waarvoor alle materialen aanwezig zijn op de werkplaats. Hakken, zagen, schuren of polijsten hoort er allemaal bij en denk nu niet dat u daarvoor enorm veel kracht nodig hebt; hard slaan op de ‘vuist’ (hamer) of met een ‘klopper’ op de beitel is erg vermoeiend en doorgaans weinig effectief. Het gereedschap moet zorgen voor de kracht van de slag op het brok steen.

Bij een bezoek aan de Steenwerkplaats krijg je er erg veel zin in. U kunt inschrijven voor een start van 12 lessen. Zie www.desteenwerkplaats.nl

u Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie