Doornse hoogleraar: bloed is bijzondere gift

7 april 2011 om 00:00 Achtergrond

DOORN - Zo’n vierhonderdduizend landgenoten staan als bloeddonor te boek. Maar waarom geeft een mens bloed aan anderen? Bloed afstaan is een teken van verbondenheid, denkt emeritus hoogleraar Harrie van Mens. Volgens de Doornaar spelen emotionele overwegingen een rol, bij het besluit om het mythische lichaamsvocht weg te geven.

Bloed doneren kan op 18 april in Revius Lyceum

door Michiel Schaaij

Het doneren van bloed is een onbaatzuchtige daad bij uitstek, vindt Van Mens. Voor zijn afscheidscollege aan de Utrechtse faculteit onderzocht hij de betekenis van bloeddonatie in de literatuur. Naast die mythische achtergronden inventariseerde hij de wettelijke en fiscale kanten van bloeddonatie. Van Mens heeft zijn bevindingen vastgelegd in het boek ‘Bloed, een bijzondere gift’. Bloedstollende onderwerpen als vampiers, bloedwraak en het bloedoffer passeren daarin de revue. Tegelijkertijd ontrafelt de Doornse deskundige de juridische knelpunten van bloeddonatie. Er blijken nogal wat haken en ogen aan deze vorm van onbaatzuchtigheid te zitten. Zo is het de vraag, wie aansprakelijkheid kan worden gesteld in geval van een HIV-besmetting door donorbloed. Bovendien is het volgens de Gezondheidsraad theoretisch niet uitgesloten, dat door middel van een bloedtransfusie de ziekte van Creutzfeldt-Jakob overgedragen kan worden. Maar de bloedorganisatie Sanquin en haar donoren laten zich daardoor niet ontmoedigen. Het afscheidscollege en het boek vormen daarom een eerbetoon aan alle bloeddonors van Nederland. Zo’n 400.000 mensen melden zich regelmatig op de donoravonden van Sanquin. Ze geven zieken en gewonden weer kans op een gezond leven. Wie ook bloeddonor wil worden, kan maandag 18 april tussen 17.30 en 21.00 uur terecht in het Revius Lyceum aan de Driebergsestraatweg 6 C in Doorn.

Meer informatie over het doneren van bloed staat op de website www.sanquin.nl. Het boek ‘Bloed, een bijzondere gift’ is te koop bij Binkhorst & Van Wijnen aan de Kampweg 25 en kost € 10.

advertentie
advertentie