Doornse scholier pakt afvalprobleem Vietnam aan

31 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN/ZEIST - De Doornse middelbare scholier Koen Helwegen (17) heeft samen met drie andere scholieren van KSG De Breul de Imagine Scholierenwedstrijd 2011 gewonnen. Het winnende idee laat zien hoe in Vietnam van gebruikte melkpakjes tassen gemaakt kunnen worden. Koen en zijn groepsgenoten kregen € 25.000,- om het project te laten uitvoeren.

door Wesley Bekker

De Imagine Scholierenwedstrijd is een initiatief van de Stichting Imagine Life Sciences. Deze stichting, verbonden aan de TU Delft, verbindt wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en ontwikkelingssamenwerking. Eerdere winnende ideeën zijn het maken van biodiesel met algen in Mozambique, het groeien van voedzame oesterzwammen op afval in Ghana en het ontwerpen van biogasreactoren voor de energievoorziening van een school in Tanzania.

Koen werd door een klasgenote benaderd om mee te doen aan het project, dat hij gelijk als profielwerkstuk kon gebruiken. De moeder van zijn klasgenote werkte bij Imagine. Daardoor kwamen zij op het idee om deel te nemen.

Volgens Koen verdienen de dames in zijn groepje veel credits. ,,Ik moet eerlijk zeggen dat de creatieve ideeën van de meiden kwamen. Die bedachten dat je de binnenkant van de melkpakjes aan elkaar kon strijken. Op die manier kan je er dan tassen van maken."

Campina Friesland is één van de partijen die het idee van de scholieren gaat uitvoeren. Volgens Koen is dat logisch. ,,De melkpakjes komen ook van Campina af en zijn erg duur in Vietnam. Omdat men niet weet wat ze ermee aan moeten als de pakken leeg zijn, worden de pakjes weggegooid. Zo ontstaat er een afvalprobleem. Nu wil Campina, in het kader van verantwoord ondernemen, graag iets doen om het probleem te verhelpen."

De leerlingen hebben over alles nagedacht. Zo weten ze ook al hoe de pakjes verzameld kunnen worden. ,,We zetten op de verpakking dat de mensen de pakjes terug kunnen brengen tegen een kleine vergoeding. Een soort statiegeld, alleen valt dat niet met de overheid te regelen in Vietnam. Als dat idee niet lukt dan kunnen we mensen de vuilnisbelten laten afzoeken. Dat klinkt gek maar het gebeurt nu al heel veel. Er zijn veel mensen die naar waardevolle of bruikbare spullen zoeken op zo’n belt. Die mensen kunnen de pakjes verzamelen en worden daar dan voor betaald.’’ Dat betekent dan ook gelijk extra kosten maar volgens Koen is het project prima rendabel te maken. ,,Het zijn voor het oog hele mooie tassen. Natuurlijk is er geen markt voor in Vietnam, die vinden het getuigen van grote armoede als je met tasjes loopt van je eigen afval. Maar in de westerse wereld moet er zeker een afzetmarkt zijn. Die is er zelfs al.’’ Koen ziet het al helemaal voor zich. ,,Importeurs in Vietnam, die al aanwezig zijn, kunnen onze tassen inkopen. Die distribueren ze vervolgens naar het Westen. Daar worden ze dan in bijvoorbeeld De Wereldwinkel verkocht."

Het plan van Koen wordt nu nog verder uitgewerkt maar zodra alles tot in de puntjes is geregeld en het project echt loopt dan zal hij naar Vietnam gaan om te bekijken hoe het project loopt. Vermoedelijk is dat over ruim een jaar.

advertentie
advertentie