Winkels wellicht op zondag open

31 maart 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - Een ondernemer moet zelf kunnen kiezen of hij zijn winkeldeur op zondag opent, vindt gemeenteraadslid Hugo Prakke (D66). Hij dient vanavond een motie in, die uiteindelijk tot een zondagopenstelling kan leiden. Of een meerderheid van de raadsleden de deur op een kier wil zetten, is nog maar de vraag.

‘Laat klant en winkelier zélf keuze maken’

door Michiel Schaaij

In het collegeakkoord was eerder afgesproken, om een mogelijke zondagsopenstelling van galeries en ateliers te onderzoeken. Prakke wil dat onderzoek nu uitbreiden naar het hele winkelbestand.

In de raadscommissie Bestuur en Middelen wees hij op de zondagopening van de Albert Heijn supermarkt in Bunnik. ,,In andere dorpen wordt ruimer wordt omgegaan met het vrijgeven van de zondagsopening’’, aldus de D66-er. Hij geeft wel toe dat de meningen over de gevolgen van een zondagsopening verdeeld zijn. ,,Maar de consument moet de gelegenheid krijgen om op elke dag van de week te winkelen, mits er een ondernemer is die aan deze vraag wil voldoen’’, aldus Prakke. ,,Bovendien is het goed voor de aantrekkingskracht van de Utrechtse Heuvelrug, als winkels ook op zondag open zijn’’. In de motie constateert D66 oneerlijke concurrentie, omdat winkels in sommige omliggende plaatsen wél open mogen. ,,Het is de taak van de overheid om te zorgen voor eerlijke concurrentie’’, vindt Prakke.

Intussen ziet een aantal Doornse winkeliers de mogelijkheid van een zondagopenstelling wel zitten. Wil en Erna van Ligten verkopen brocante en antiek in hun winkel Timeless Goods aan de Amersfoortseweg. Elke zondag is wat veel van het goede, maar als ze de kans krijgen, zullen ze zeker van de mogelijkheid gebruik maken. Datzelfde geldt voor de boekverkopers van Binkhorst & Van Wijnen op de Kampweg. ,,We respecteren de keuze en de geloofsovertuiging van winkeliers die op zondag gesloten willen blijven’’, aldus Ruud Binkhorst. Maar hij vindt dat elke ondernemer de vrijheid moet hebben, om zijn eigen positie te bepalen. Supermarktmanager Remmelt Veenstra van Albert Heijn in Leersum staat nog niet te springen om op zondag open te gaan. Hij heeft de indruk dat een zondagopenstelling voorlopig niet in de Heuvelrugse samenleving past.

Overigens staat niet bij voorbaat vast, dat het voorgestelde onderzoek ook daadwerkelijk tot een zondagopenstelling in de Heuvelrugdorpen zal leiden. Prakke heeft zijn motie voorzichtig geformuleerd. Zo zou bij het in kaart brengen van mogelijkheden en gevolgen van een zondagopenstelling, ook rekening gehouden moeten worden met het belang van zondagsrust. Verder dienen ook de belangen van het winkelpersoneel en van ondernemers zonder personeel meegewogen te worden.

advertentie
advertentie