Mozaïeken verfraaien gevels schoolgebouwen De Dolfijn

31 maart 2011 om 00:00 Achtergrond

DRIEBERGEN - Op de twee schoolgebouwen van Openbare Jenaplanschool Dolfijn in Driebergen prijkt sinds vorige week een kunstwerk. De mozaïeken werden ontworpen door de kunstenares - en Dolfijn-ouder - Boukje Heidema. Op locatie Noord, aan de Weidestraat, hangen er twee: één bij de hoofdingang en één aan de kant van de Laan van Blommerweert. Op locatie Zuid is het werk goed te zien vanaf het fietspad langs de school, het Jagerspad. Gina Mimpen, directrice van de school, verrichtte de feestelijke onthulling.

Voor de kunstwerken, elk zo’n anderhalve bij anderhalve meter, zijn heel wat kleurige tegeltjes gesneuveld. Maar Bouke Heidema maakte haar werk niet alleen. Kinderen, vooral uit de bovenbouw, ouders en teamleden werkten mee. Vol overgave zelfs: vooral na schooltijd droeg menigeen zijn steentje bij. Velen vonden het heerlijk om gezamenlijk, en in opperste concentratie, iets moois te maken.

Het scheppingsproces was daarmee een schoolvoorbeeld van de Jenaplan-werkwijze, die de basis vormt voor het onderwijs aan OBS Dolfijn. Samenwerking vormt een wezenlijk onderdeel van het Jenaplan-onderwijs. Naast het traditionele lesaanbod van rekenen, taal en lezen is er veel ruimte voor niet-klassikaal onderwijs.Kinderen werken met elkaar, met steun van het lesgevend personeel. Zij bereiken gemeenschappelijk verdieping van hun kennis en kunnen. Wezenlijk daarbij is, dat kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in één groep zitten. Kinderen die elkaar kunnen stimuleren. Kinderen die daadwerkelijk leren sámenwerken, én tegelijkertijd zelf problemen op te lossen.

OBS Dolfijn is de enige openbare jenaplanschool van Driebergen. Er zijn twee vestigingen, één aan beide zijden van de Hoofdstraat.

advertentie
advertentie