Gemeentebode Willem van der Heijden stopt

24 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Verreweg het grootste deel van de tijd dat hij gemeentebode was, werkte Willem van der Heijden op het oude gemeentehuis van Doorn. Niemand die het gemeentekantoor aan het Raadhuisplein betrad, kwam binnen zonder dat hij het had gezien. Na 31 jaar en 3 maanden gaat Van der Heijden op 1 april 2011 met pensioen.

door John Spijkerman

,,In mijn tijd als gemeentebode heb ik in totaal zeven burgemeesters, vijf commissarissen van de koningin en dertig wethouders versleten. Bovendien heb ik acht gemeenteraadsverkiezingen meegemaakt’’, somt Van der Heijden op. Hij was altijd een opvallende verschijning binnen de gemeentelijke organisatie, zeker in de tijd dat Doorn nog een zelfstandige gemeente was. Altijd onberispelijk strak in het pak, vervulde hij zijn rol als gemeentebode met verve. Tegelijkertijd gastheer, maar ook toezichthouder, vraagbaak, manusje van alles en nog veel meer. Gekscherend werd er wel gesproken over de werkelijke betekenis van de afkorting B en W. In Doorn stond die afkorting natuurlijk niet voor Burgemeester en Wethouders, maar voor Burgemeester en Willem of voor Bode en Wethouders. Het tekende de grote rol die sommigen Willem van der Heijden toedichten. En als ‘s nachts het alarm afging op het gemeentehuis was hij er altijd als eerste bij om te kijken wat er aan de hand was.

Oorspronkelijk heeft hij een horeca-achtergrond. Vóór de tijd dat Van der Heijden als gemeentebode aan de slag ging, had hij al gewerkt bij Hotel Figi in Zeist en Hotel Rodestein in Doorn, een jaar lang was hij ambulant kelner en kwam hij regelmatig op de oranjerie bij Huis Doorn, waar zijn vader ook werkte. Vanaf 1972 werkte hij bij de huishoudelijke dienst van de Dr. van der Hoevenkliniek. Dat hij op 1 januari 1980 aan de slag ging als gemeentebode in Doorn, kwam door het vertrek van de oude gemeentebode Toon Steenbergen. Toen deze ermee wilde stoppen, seinde hij Willems vader in en suggereerde dat het wel wat voor hem zou zijn. Een dag voor de sluitingstijd solliciteerde Van der Heijden en werd aangenomen. ,,Opstelten was mijn eerste burgemeester’’, weet hij zich te herinneren. Van der Heijden maakte de huidige minister van Veiligheid en Justitie een jaar lang van dichtbij mee. Hij maakte ook de crisis in 1982-83 mee rond D66-burgemeester Elias, die in 1983 het veld moest ruimen omdat er geen steun meer was in de gemeenteraad. ,,Toen heb ik gemerkt hoe de politiek in elkaar zit.’’ Op de 21 jaar tijd die hij samen met burgemeester Reeringh werkte in het oude Doornse gemeentehuis, kijkt Van der Heijden met het meeste plezier terug. De twee gaan ook nog steeds privé met elkaar om.

Toen hij net begon als gemeentebode, waren er praktisch geen avondvergaderingen. Dat veranderde in de jaren ‘80. Toen duurden de vergaderingen soms tot diep in de nacht. ,,Mijn vrouw zei dan: ‘Je bent er dag en nacht’, want ‘s morgens om 08.00 uur was ik alweer in het gemeentehuis.’’ Hoogtepunt was de viering van ‘Doorn 1100’ in 1990. ,,Op 1 januari 1990 hebben we voor 1000 man champagne geschonken buiten bij het gemeentehuis.’’

Als bode was Van der Heijden bij officiële gelegenheden verantwoordelijk voor de ontvangst van de gasten. ,,Ik ben bij 950 huwelijken aanwezig geweest.’’ Zijn horeca-ervaring kwam hem goed van pas bij koninklijke bezoeken. ,,Dan wist ik van de hoed en de rand. Als prins Bernhard kwam, stond er altijd een fles rosé klaar.’’ Een van de hoogtepunten was het huwelijk van prinses Margarita op 3 mei 2008 in de Oranjerie van Kasteel Maarsbergen. ,,Ik was de uitverkorene en werd bij burgemeester Naafs geroepen die mij vroeg, maar het moest geheim blijven. Als bode is het horen, zien en zwijgen.’’ Met de gemeentelijke herindeling veranderde veel: nieuwe collega’s, meer wethouders en een grotere raad. ,,In de loop van de jaren is het beroep van bode veel meer facilitair geworden. Je treedt niet meer als gastheer op.’’ Na zijn pensionering krijgt hij meer tijd voor zijn hobby tennis en voor de kleinkinderen, waar hij nu al regelmatig op past.

Willem van der Heijden neemt woensdag 30 maart van 16.00 tot 18.00 uur afscheid in de raadszaal aan het Kerkplein.

advertentie
advertentie