Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Wachtgeld kost ruim 1 miljoen

17 maart 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft tussen 2006 en 2011 ruim 1 miljoen aan wachtgeld uitgekeerd. Ruim de helft (€544.000,-) van het totaalbedrag, werd betaald aan drie oud-wethouders uit de voormalige gemeente Driebergen

Oud-wethouders Driebergen goed voor de helft

door Paul Nolens en John Spijkerman

De oud-bestuurders van de gemeente Driebergen nemen een bijzondere positie in op de lijst die de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft vrijgegeven. Clemens van den Burg (CDA), Neeltje Schravesande (Progressief Driebergen) en Stan Klijnhout (VVD) ontvingen in 2006, het jaar na de herindeling, per persoon ruim € 50.000,- aan wachtgeld. Hun collega-wethouders uit de andere dorpen ontvingen in hetzelfde jaar per persoon een totaalbedrag dat varieerde tussen de tien en twintigduizend euro. In het eerste jaar dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug bestond, prijkten er namen van dertien oud-wethouders op het lijstje van wachtgeldontvangers. In totaal keerde de gemeente in dat jaar ruim 3 ton uit aan de oud-wethouders van de vijf voormalige gemeentes.

Het jaarbedrag dat is uitgekeerd, is in de jaren na 2006 teruggelopen - van ruim € 180.00 in 2007 en 2008 tot € 148.000 in 2009. In 2010 is het jaarbedrag weer gestegen, naar € 216.000. Dat heeft te maken met het einde van de ‘regeerperiode’ van de eerste coalitie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het CDA en de SGP keerden vorig jaar niet terug in het college en dat betekent dat Jankees Salverda en Wim van Wikselaar (die het einde van de collegeperiode net niet haalde) sinds 2010 op wachtgeld kunnen rekenen.

Naast Salverda (tot augustus 2014) en Van Wikselaar (tot januari 2014) ontvangen ook Clemens van der Burg en Emmy van Wijngaarden momenteel wachtgeld van de gemeente. De twee oud-bestuurders waren twee jaar wethouder in de Heuvelruggemeente. Van den Burg krijgt nog tot september van dit jaar wachtgeld. Van Wijngaarden (CDA) was in de voormalige gemeente Amerongen part-time wethouder. Vervolgens was de Amerongse tot eind 2007 wethouder van de Utrechtse Heuvelrug. Op basis van haar full-time salaris ontvangt ze zes jaar lang, tot november 2013, ruim € 50.000,- per jaar aan wachtgeld. Ook Robbert Waltmann maakt momenteel aanspraak op wachtgeld, maar de VVD’er ontvangt dit niet. Waltmann is sinds 1 januari directeur van de Woningstichting in Den Helder (de plaats waar hij eerder wethouder was).

SP’er Ad Schiedon is tegenstander van het ruime vangnet voor oud-wethouders. ,,Ik pleit niet voor algehele afschaffing van de wachtgeldregeling, maar het zou veel minder royaal kunnen. Ik zie geen reden waarom er een andere werkloosheidsregeling moet zijn voor wethouders dan de standaard ww-regeling."

Stan Klijnhout (VVD), die in de periode 2006-2009 €182.000 aan wachtgeld ontving, vindt deze tijd van bezuinigingen hét moment om ook de wachtgeldregeling tegen het licht te houden. ,,Ik vond het fijn dat ik gebruik kon maken van deze regeling. Het overkomt je. Maar gezien de gevoelige bezuinigingen kan je je afvragen of je er mee door moet gaan. Er zijn andere constructies denkbaar."

Voor uitgebreide reacties en meer informatie over de wachtgeldregeling: lees NieuwsbladDeKaap.nl/StichtseCourant.nl van 17 maart.

advertentie
advertentie