Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Toeristen geven minder uit

17 maart 2011 om 00:00 Achtergrond

HEUVELRUG - ,,Gemeente zet succesvol recreatie- en toerismebeleid voort’, zo juichte onlangs een persbericht uit Cultuurhuis Pléiade. Maar dat is toch echt te optimistisch, vindt de Doornse toerismedeskundige Jean-Paul Haenen. De vakantiebestedingen in de Utrechtse Heuvelrug zijn met bijna 35 procent gedaald, zo blijkt uit recente cijfers.

Het beleid was echt niet zo’n succesnummer

door Michiel Schaaij

In het nieuwe beleidsplan voor recreatie en toerisme verlegt wethouder Roy Pamboer (VVD) zijn koers. Hij vindt dat er de afgelopen jaren een gezonde basis is gelegd en dat de gemeente zich nu kan beperken tot een faciliterende rol. Maar Haenen plaatst vraagtekens bij de aangekondigde ombuiging. Volgens de onlangs gepubliceerde Monitor Toerisme en Recreatie 2010 van de provincie Utrecht zijn de cijfers niet zo florissant als het persbericht wil doen geloven.

Bij de start van de samengevoegde gemeente gaven vakantiegangers nog een slordige € 35 miljoen in de Heuvelrugdorpen uit. Amper drie jaar later waren de vakantiebestedingen in de Utrechtse Heuvelrug teruggelopen naar zo’n € 23 miljoen. Haenen spreekt van een drastische teruggang, die niet alleen uit de economische recessie verklaard kan worden. ,,Zo’n grote daling zie je in andere regio’s niet’, aldus de Doornse vrijetijdsadviseur. ,,Je kunt je dus afvragen, of het beleid wel zo goed is geweest’. Hij heeft het antwoord op zijn retorische vraag al paraat: ,,de verblijfsrecreatie is één van de drie pijlers van het beleid. Kennelijk heeft dat beleid niet gewerkt’.

,,Gezien de teleurstellende cijfers is dit niet het goede moment om een stapje terug te doen’’, vindt Haenen. Hij hoopt dat wethouder Roy Pamboer (VVD) zich nog eens achter de oren krabt en kiest voor een proactieve benadering. In vergelijking met de campagnes van andere regio’s delft de Utrechtse Heuvelrug op dit moment het onderspit."

,,Overheidsbeleid is daarom een must’’, aldus Haenen, die ervoor pleit om de gemeente actiever bij toeristen onder de aandacht te brengen. ,,Vakantiegangers zoeken een authentieke bestemming, die rust en ontspanning biedt. Dat hebben we allemaal in huis’’, aldus Haenen.

Haenen hoopt dat de politieke partijen de toeristische sector niet in de kou zetten. Overigens is hij wel blij, dat het college zich hard wil maken voor het behoud van openbare dagrecreatieterreinen als het Doornse Gat en het Henschotermeer. Haenen vindt een mogelijke sluiting van de dagcamping aan de Leersumsestraatweg onbegrijpelijk. ,,Het Doornse Gat is een prachtige plek. Ik heb nog niemand gehoord die positief over de voorgenomen sluiting is.’’

advertentie
advertentie