Banketbakkerszaak Van Steenderen gaat dicht

10 maart 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Het was volgens Jan van Steenderen ‘puur toeval’ dat hij in het banketbakkersvak rolde. Maar hij heeft het wel 50 jaar met evenveel plezier als vakmanschap volgehouden, waarvan 38 jaar op de Traaij in Driebergen. Op 2 april gaat de banketbakkerszaak definitief dicht omdat Jan de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. ,,Vooral het contact met de mensen in de winkel zal ik gaan missen”, zegt zijn vrouw Gemma.

door Jan de Beer

Jarenlang is de banketbakkerszaak met de forse naamletters op de gevel een vertrouwd beeld geweest op de Traaij. Maar elders op de Driebergse winkelstraat is gedurende die periode veel gewijzigd. ,,Er waren destijds heel veel kleine detailwinkels”, zegt Jan. ,,Dat is sterk veranderd, er zijn meerdere grotere winkels gekomen en tevens diverse supermarkten.” Ook daaruit blijkt dat de start van zijn bedrijf inmiddels ver terug ligt.

Jan van Steenderen, tuinderszoon uit Berkel en Rodenrijs, begon ooit als leerling-banketbakker in Rotterdam. ,,Dat had te maken met de keuze tussen een openbare en een katholieke school”, vertelt hij. ,,Het werd een katholieke school, want ja zo ging dat toen, en dat was een banketbakkersopleiding. Zo ben ik eigenlijk toevallig in dit vak terecht gekomen, maar ik heb er nooit spijt van gehad.”

Na zijn opleiding werkte Van Steenderen aanvankelijk in een banketbakkersbedrijf in Rotterdam en in Rhenen en begon vervolgens voor zichzelf in Driebergen. Inmiddels getrouwd met Gemma lag de taakverdeling voor de hand. Jan bereidde het veelsoortige gebak en zijn vrouw Gemma hield zich bezig met de verkoop in de winkel. ,,Dat was 38 jaar geleden heel vanzelfsprekend”, zegt Gemma. ,,Nu willen jonge vrouwen graag een eigen carrière maken, toen was dat veel minder het geval. Maar ik heb het werk in de winkel altijd erg plezierig gevonden.”

De aangename sfeer in de winkel, waar Gemma over spreekt, heeft veel te maken met het assortiment van een banketbakker. De speciale producten zijn vaak verbonden met feestelijke gelegenheden zoals verjaardagen en bruiloften. ,,Wij maken geen brood, maar alleen de luxe producten”, zegt Jan. ,,Vanwege deze specialisatie wordt van ons dan ook hele goede kwaliteit verwacht.” Wat dat betreft heeft Van Steenderen in de loop der jaren een prima reputatie opgebouwd. Naast het uiteenlopend gebak worden vooral zijn zoute koekjes en zijn amandelkoekjes alom geroemd.

De 65-jarige leeftijd van Jan leek het echtpaar Van Steenderen de juiste aanleiding om er een punt achter te zetten. De zaak gaat dicht, maar voorlopig blijven Jan en Gemma nog wel wonen in het pand aan de Traaij. En ook in de nabije toekomst willen zij Driebergen beslist niet verlaten. ,,We hebben hier al onze sociale contacten”, benadrukken ze.

Tijdens de laatste openingsdag, op zaterdag 2 april, is er vanaf 16.00 uur gelegenheid om het echtpaar in de winkel de hand te schudden.

advertentie
advertentie