Gemeentelijk vastgoed onder de loep

3 maart 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het onroerend goedbezit van alle Nederlandse gemeenten beloopt zo’n 30 tot 50 miljoen euro. De Utrechtse Heuvelrug heeft behalve de dorpspompen van Amerongen, Leersum en Doorn ook verschillende bouwkavels en de ambtswoning van burgemeester Frits Naafs in eigendom. Om in zware economische tijden toch een sluitende begroting te presenteren, is verkoop een verleidelijke optie.

De gemeente heeft appeltjes voor de dorst

door Michiel Schaaij

Een belangrijk verkoopcriterium is ,,of de verkoop kan bijdragen aan hogere doelstellingen van de gemeente”, aldus de vastgoedstrategie van het college. Over de marktwaarde van de dorpspompen maakt niemand zich illusies, maar voor diverse bouwkavels liggen er plannen op de plank. Ook de verkoop van de burgemeesterswoning is in de gemeenteraad al eens aan de orde gesteld.

Om een goede afweging over het gemeentelijk vastgoed te maken, werd het bezit in beeld gebracht. De portefeuille met onroerend goed is opgesplitst in noodzakelijk, strategisch en overbodig vastgoed. De lijst is samen met de nota aan de gemeenteraad gestuurd en vormt een aardige melkkoe voor wethouder van financiën Bert Homan (VVD).

De opschoningsactie begint logischerwijs met vastgoed dat geen gemeentebelang dient. Zo zullen maar weinig politici het bezit van volkstuinen en garageboxen in Maarn als primaire gemeentetaak beschouwen. De mogelijke verkoop van overbodige bezittingen wordt langs de maatschappelijke meetlat gelegd, kondigt de nota aan. Of er daarmee snel geld in het laatje komt, valt overigens nog te bezien. Het college vindt goed overleg met huidige gebruikers en huurders van belang en vreest dat bijzondere omstandigheden wel eens een rem op de verkoop zouden kunnen zetten. Het vermarkten van strategisch en noodzakelijk vastgoed zet meer zoden aan de dijk. In de loop van de tijd zullen ook die bezittingen tegen het licht worden gehouden. Voor beheer en ontwikkeling van kavels en terreinen wordt een nieuwe ambtelijke afdeling in het leven geroepen. Het opzetten van een eigen grondbedrijf is volgens de beleidsstrategie niet aan de orde.

De meeste objecten uit de lijst van noodzakelijk vastgoed blijven voorlopig op de balans van de gemeente staan. Behalve de gemeentewerf in aanbouw en het nieuwe gemeentekantoor omvat dat noodzakelijke vastgoed vooral schoolgebouwen, sportvelden, gymzalen en monumenten. Tot de monumentale en cultuurhistorische bezittingen behoren naast de dorpspompen ook de Tombe van Nellesteyn en de Uilentoren in Leersum. Daarvoor wordt echter geen interesse van marktpartijen verwacht, schrijft adviseur Paul Vismans. De Ameronger werd ingehuurd om de vastgoedstrategie voor de gemeente te ontwikkelen, maar is gewend met aanzienlijk grotere bedragen te rekenen. Hij was lid van de Raad van Bestuur van vastgoedgigant Corio, dat een slordige € 1,8 miljard aan onroerend goed bezit. Bij het Kantoren Fonds Nederland vertrok Vismans als directievoorzitter, nadat het bedrijf voor € 1.6 miljard aan ING was verkocht.

advertentie
advertentie