Driebergse woonwijk zucht onder vrachtverkeer

3 maart 2011 om 00:00 Voorpagina

DRIEBERGEN - ,,Wethouder Homan kwam hier onlangs hoofdschuddend binnen toen hij de situatie had bekeken”, zegt Barbara van Aa. Haar hoekhuis op de Meerkoet grenst aan een klein parkje met speeltoestellen. Dagelijks rijden daar enorme vrachtwagens door heen, omdat zich achter de Meerkoet een composteer- en opslagterrein bevindt. In de woonwijk worden de putten uit de weg gereden of de perkjes vernield en in het park markeren diepe regenplassen de uitgesleten rijroute van de tientonners. Na vele jaren vruchteloos protesteren zijn de buurtbewoners het nu zat. Ze hebben een blokkade voorbereid.

Tientonners rijden het park aan gort

door Jan de Beer

De geschiedenis van het composteer- en opslagterrein, dat door de gemeente wordt beheerd, kenmerkt zich door tamelijk ondoorzichtig gegoochel met tijdelijke vergunningen en gedoogbeschikkingen. Uit dossiers van de Milieudienst Zuid Oost Utrecht zou gebleken zijn dat de huidige frequentie van het zware verkeer door de woonwijk in strijd is met een vergunning uit 2002. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de buurtbewoners verandert er niets aan de merkwaardige situatie, die niet alleen door de Meerkoet-bewoners maar ook door mensen van de Faunalaan als ‘onhoudbaar’ wordt betiteld.

,,Voor de vele kinderen die hier wonen is het uiterst onveilig”, zegt Barbara van Aa. ,,Het gaat om zeer grote vrachtwagens die vaak de bocht niet kunnen maken en met 50 km per uur door de wijk denderen. De route naar het composteerterrein ligt dwars door het parkje waar speeltoestellen voor kinderen staan”. Volgens Barbara van Aa heeft toenmalig wethouder Salverda enige jaren geleden al beloofd dat er naar een alternatief zou worden gezocht en recentelijk heeft de huidige wethouder Homan dit volgens haar nog eens bevestigd met de woorden: ,,Ik haal dat terrein hier het liefst nog morgen weg.” Maar telkens loopt de zaak vast in allerlei formaliteiten en de mededeling dat er ‘geen middelen’ beschikbaar zijn.

Risico

,,De gemeente neemt hier elke dag een risico”, vindt Barbara van Aa. ,,Al jaren roept men dat deze kwestie hoog op de agenda staat, men erkent dat de situatie zeer onwenselijk en gevaarlijk is, maar er gebeurt helemaal niets. Wij vinden dat de gemeente nu echt over de brug moet komen.” Barbara van Aa spreekt namens vele andere bewoners in de wijk. Gezamenlijk hebben zij een bewonersbijeenkomst georganiseerd die op 8 maart om 20.00 uur in de Uilenburchtschool plaatsvindt, waarbij ook wethouder Homan is uitgenodigd.

De dag erna zal er om 14.00 uur een ‘kindvriendelijke actie’ bij het park plaatsvinden. De buurtbewoners gaan de toegang tot het park blokkeren, zodat de rijroute van het vrachtverkeer wordt afgesloten, en met spandoeken uiting geven aan hun ongenoegen.

,,We willen dat de kinderen nu eens één middag veilig kunnen spelen. We gaan die dag het parkje uitdrukkelijk en demonstratief teruggeven aan de kinderen”, aldus Barbara van Aa.

advertentie
advertentie