Van streekdracht tot 20e-eeuwse mode in de Twee Marken

3 maart 2011 om 00:00 Achtergrond

MAARN – De grote Antiek-Textielmarkt vindt zaterdag 5 maart plaats in De Twee Marken. De Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht (NVKKMS) organiseert vier maal per jaar een speciale dag voor haar 1000 leden, die zowel een professionele als verzamelaars achtergrond hebben.

door Monique José Timmermans

De ochtend begint met de Algemene Ledenvergadering, een besloten bijeenkomst. Vanaf 13.00 uur zijn ook derden welkom om de markt te bezoeken. En die heeft heel wat te bieden. Een veertigtal stands wordt bemand door mensen die zich uit vakmatige en professionele basis bezig houden met het textielvak of door verzamelaars en leden.

Die ontbrekende oude knoop van een streekdracht, een speciale jurk of een deel ervan. Maar ook accessoires en streeksieraden, de juiste tas of schoenen om een historische outfit compleet te maken. Verzamelaars en belangstellenden kunnen hier hun hart ophalen.

Ook recentere mode is goed vertegenwoordigd. Een van de standhouders heeft zich gespecialiseerd in de mode van de twintigste eeuw. Haar collectie wordt onder andere gebruikt voor shows en om deze gevarieerd te houden verkoopt ze op de beurs stukken.

Demonstraties zijn er op het gebied van behoud en presentatie van textiel en textieltechnieken. De NVKKMS maar ook zusterverenigingen hebben stands ingericht voor demonstraties en/of voorlichting en er worden textiele technieken uit de doeken gedaan. Denise van der Vegt, een jonge talentvolle kleermaakster zal van 14.00-14.30 uur een lezing geven. Denise is kleermaakster voor toneel en diverse musea en heeft een historisch korset gereconstrueerd. Zij kan daar boeiend over vertellen.

Eigen stukken meenemen voor advies kan ook. Een oude japon uit grootmoeders kast of een schort dat mogelijk bij een streekdracht hoort, maar bij welke dan? Oude kanttechnieken en al dan niet unieke sneemerklappen. An Moonen kan de vragen ongetwijfeld beantwoorden. Literatuur is verkrijgbaar bij Boekhandel van de Moosdijk.

De markt is open van 13.00-16.15 uur. De entree is €5,- (jonger dan 26 jaar €1,-).

In 2001 is de NVKKMS ontstaan uit een fusie van de Nederlandse Kostuumvereniging voor Mode en Streekdracht (1980-2000) en de Eerste Nederlandse Vereniging van Kantliefhebbers ‘Het Kantsalet’ (1925-2000). De vereniging maakt zich sterk voor het behoud van het hedendaags cultuurgoed en het Nederlands cultureel erfgoed op deze textielgebieden.

u Informatie: www.nvkkms.nl.

advertentie
advertentie