Pokémonclub springlevend

24 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Al tien jaar komt in wisselende samenstelling elke week een groep van ongeveer dertig kinderen bijeen in hun Pokémon-ruilkaartenclub. Termen als contest, deck, mewtwo, legendary, dragonite, stats en sudden death vliegen over de tafel, net als de veelkleurige kaartjes met afbeeldingen van de verschillende Pokémonfiguren. Ze spelen in Driebergen om de eer, maar sommigen doen ook mee aan internationale wedstrijden en daarin komen ze heel ver. Wie dacht dat de Pokémonrage voorbij was, vergist zich. De Driebergse Pokémonclub is nog springlevend.

Wekelijks komen dertig kinderen bij elkaar

door Katka Kolmas

Pokémon is in 1995 uitgebracht als een Game Boy-computerrollenspel en sindsdien zijn er ook strips, een tv-serie en een ruilkaartenspel met Pokémon verschenen. Met het ruilkaartenspel kunnen wedstrijdjes worden gespeeld. Wie zijn Pokémon het slimst inzet en goed gebruik maakt van hun energie, wint. Er zijn inmiddels vijfhonderd verschillende Pokémon en de kinderen kennen ze allemaal bij hun moeilijke - Japanse - naam.

Opgericht in 2000

De Driebergse ruilkaartenclub is opgericht in het jaar 2000. De club is al een aantal keren verhuisd en heeft onder meer in sporthal Hoenderdaal, het gebouw van Welnúh aan de Vijverlaan en in de bibliotheek gezeten. In de bibliotheek telde de groep zelfs veertig leden. Nu komen ze alweer 2 jaar elke vrijdag bij elkaar op de Valkenheuvelschool. Sinds hun vertrek uit de bibliotheek zijn ze wat uit beeld geraakt bij het Driebergse publiek, maar de groep is nog altijd actief. In de afgelopen jaren zijn deelnemers uit Driebergen zelfs behoorlijk goed geworden in het spel en hebben meegedaan aan tal van regionale en landelijke wedstrijden.

Hun bestaan dankt de club in belangrijke mate aan begeleider Edwin Severs (49). Hij heeft de groep tien jaar geleden opgezet voor zijn zevenjarig zoontje en is al die tijd begeleider gebleven. De kinderen kunnen bij hem ruilkaarten en promotiemateriaal kopen. Hij zorgt dat de groep een onderkomen heeft en zich daar aan de regels houdt. Hij houdt de leden- en scorelijsten bij en gaat mee naar wedstrijden. Inmiddels is hij zelf ook de veelkleurige kaarten gaan verzamelen. ,,Echte kunstwerkjes zijn het, kijk maar”, lacht Edwin. ,,De leden van Pokémonclubs zijn spelers of verzamelaars. De verzamelaars komen alleen om te ruilen en gaan weer naar huis. De spelers blijven en spelen potjes tegen elkaar. Een potje kan soms wel uren duren, dat ligt maar net aan de combinatie van kaarten die de spelers inzetten. Elke kaart bevat een afbeelding van een Pokémon. Deze heeft bepaalde eigenschappen die in een spel strategisch kunnen worden ingezet. Bovendien evolueert en verandert een Pokémon, waardoor een beroep wordt gedaan op je creativiteit. Het is een uitdagend spel in een fantasiewereld die kinderen erg aanspreekt. Dat ze het spel in clubverband kunnen spelen is voor hen nog extra aantrekkelijk.”

De club komt elke vrijdag van 15.30 tot 17.30 uur bij elkaar in de Valkenheuvelschool.

advertentie
advertentie