Politiek buigt zich over ‘burenruzie’ Broekbergen

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Als er één ding vorige week duidelijk werd bij de behandeling van de ‘kwestie Broekbergen’ door de raadscommissie Ruimte, dan was het wel dat de SGP-fractie een sleutelrol vervult in deze zaak. De SGP neemt een bijzondere positie in als het gaat om de relatie tussen de familie Den Boon die Broekbergen wil restaureren, en de omwonenden (de agrariër Tiggeloven en de familie Becht-Van het Nederend) die zich hier met aanhoudende bezwaarprocedures tegen verzetten. SGP-fractievoorzitter Gerrit Boonzaaijer werd tijdens de vergadering meerdere keren rechtstreeks aangesproken betreffende zijn connecties met de bezwaarmakers. Niet alleen door Henk den Boon zelf, maar ook door de commissieleden van Groen Links/PVDA en VVD.

door Jan de Beer

Al ruim twee jaar zijn er strubbelingen rond het ambitieuze plan van de familie Den Boon om de buitenplaats Broekbergen (het voormalige kloostercomplex Arca Pacis) door een enorme restauratie in oude luister te herstellen. Deze strijd kwam vorige week in een memorabele politieke context te staan als gevolg van een reeks vragen die Boonzaaijer, gesteund door Van Steenderen (CDA), bij B&W had ingediend.

Boonzaaijer wilde weten waarom er, ondanks de ‘gevoeligheid’ van deze zaak, een bouwvergunning aan landgoedeigenaar Henk den Boon was verleend. Deze vergunning werd eind vorig jaar door de voorzieningenrechter voorlopig geschorst omdat de omwonenden hadden gemeld dat het bestemmingsplan geen bewoning van het hoofdhuis toestaat. Den Boon heeft dit met een reeks tegenargumenten bestreden en kreeg hierbij de steun van B&W. Volgens het college is de functie Wonen ondergeschikt, omdat de kapel en de bijgebouwen voor maatschappelijke voorzieningen bestemd zijn (kerkdiensten, concerten en zorgverlening).

Ook bij een ander heet hangijzer in deze kwestie, de vraag of het voorterrein van Broekbergen (het laatste stuk van het Kloosterlaantje) wel of niet openbare weg is, kreeg Den Boon de steun van het college. Volgens B&W is uit onderzoek gebleken dat de openbaarheid van het voorterrein ‘niet kan worden vastgesteld’, hetgeen betekent dat Den Boon dit terrein dus inderdaad bij de restauratie mag betrekken.

Hoewel wethouder Verhoef (Groen Links/PVDA) ook tijdens de commissievergadering nog eens duidelijk bevestigde dat de restauratie binnen het bestemmingsplan past en dat het college deze restauratie toejuicht, bleef SGP-er Boonzaaijer zijn bedenkingen ventileren. Hij vond dat er bij B&W ‘een schijn van partijdigheid’ is te bespeuren en verweet het college dat ‘de regie ontbreekt’. Maar Boonzaaijer kreeg van de andere commissieleden weinig steun voor zijn bedenkingen. ,,Wat zijn nou eigenlijk de werkelijke motieven van de bezwaarmakers?”, vroeg Van Lierop (VVD)

,,Kunt u mij dat zeggen, want blijkbaar heeft u gesprekken met hen”. Van Spaandonk (Groen Links/PVDA) stelde een soortgelijke vraag. Met de blik op Boonzaaijer gericht vroeg hij: ,,Welk belang hebben de omwonenden om deze restauratie te blokkeren?”

Maar Boonzaaijer pareerde deze prangende vragen met een betoog over ‘ordentelijke besluitvorming’, ‘kaders die moeten worden aangegeven’ en ‘transparantie die noodzakelijk is’.

Henk den Boon had als inspreker inmiddels al mogen uitleggen dat er veel misverstanden zijn over zijn restauratieplannen. Het hardnekkige gerucht over de zeven appartementen in het hoofdhuis bijvoorbeeld was volgens hem simpelweg gebaseerd op een veiligheidsindeling van de brandweer: ,,Er kómen geen zeven woonappartementen, het is bedoeld als familiehuis”, zei hij. Den Boon omschreef de behandeling van dit onderwerp door de raadscommissie als ‘een laatste oproep’ om steun te krijgen voor zijn geldverslindende restauratie. Reeds eerder had hij benadrukt dat de bezwaren tegen het ‘niet-openbare’ voorterrein onnodig zijn, omdat er volgens hem geen mens mee gehinderd wordt en er niemand wordt afgesloten. Volgens Den Boon heeft de gemeentelijke afdeling Vergunning en Handhaving hem wat dit betreft langdurig tegengewerkt, en heeft het conflict met zijn buren zich hier door kunnen verdiepen. Steun kreeg hij wel van de gemeentelijke afdeling Monumenten en ook van de Provincie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Den Boon meldde dat er al diverse pogingen zijn gedaan om met zijn buren tot een vergelijk te komen, zonder dat dit resultaat opleverde. De tegenwerking die hij krijgt heeft naar zijn mening vooral te maken met het feit dat familieleden van de bezwaarmakers het voormalig centrum Daidalos runden dat op Broekbergen was gevestigd. Toen dat centrum ter ziele ging moesten zij de buitenplaats bij opbod verkopen. In hun verzet tegen de restauratie worden zij gesteund door de agrariër Tiggeloven, omdat deze volgens Den Boon vanwege ‘verjaring’ het eigendom claimt van een grondstrook aan de noordzijde van Broekbergen.

Den Boon: ,,Als wij vanwege de aanhoudende bezwaarprocedures moeten stoppen met onze plannen, dan wordt Broekbergen hoogstwaarschijnlijk een instelling voor drugsverslaafden omdat die organisatie destijds ook grote belangstelling had om Broekbergen te kopen. Daar kan de gemeente dan niets tegen doen omdat het voor honderd procent past in het bestemmingsplan. Maar ook tegen zo’n drugsinstelling zullen de omwonenden ongetwijfeld bezwaar gaan maken”.

De meeste leden van de raadscommissie voelden er niet veel voor om ‘meegesleurd te worden in een burenruzie’ (,,Ik ben de rijdende rechter niet” zei SP-er Schiedon), maar verbaasden zich er wel over dat dit unieke particuliere initiatief voor een gigantische opwaardering van deze Driebergse buitenplaats zoveel tegenstand krijgt. ,,We moeten dit onderwerp zakelijk benaderen”, zei Nijhof (Groen Links/PVDA). ,,De wethouder heeft duidelijk gesteld dat de restauratie gewenst is en past binnen het bestemmingsplan”.

En die wethouder, Tim Verhoef, liet tijdens de vergadering onmiskenbaar doorschemeren dat het college de bouwvergunning, in weerwil van de bezwaarprocedure van de omwonenden, zal handhaven. Voor SGP-er Boonzaaijer was deze opmerking het signaal om nogmaals zijn bedenkingen te uiten, waarmee hij zijn bijzondere rol in deze kwestie onderstreepte. Hij wees nog eens op de uitspraak van de voorzieningenrechter, maar werd toen door meerdere commissieleden tegelijk scherp aangevallen. ,,Daar mag u zich op dit moment helemaal niet mee bemoeien. Het gaat nu slechts om een schorsing van de vergunning, en niet om de bodemprocedure”, luidde hun geagiteerde commentaar.

Overigens heeft de familie Den Boon inmiddels tientallen steunbetuigingen gekregen op een speciale website. Vorige week werd de website www.broekbergen.nl gelanceerd met alle informatie over de plannen, maar waarop men ook een steunverklaring kan invullen.

advertentie
advertentie