Gemeente Utrechtse Heuvelrug mist stedenband

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Op een dialoogavond van de raadscommissie Bestuur en Middelen lieten inwoners en politici hun gedachten gaan over een mogelijke hervatting van de internationale samenwerking. Particuliere en kerkelijke initiatiefnemers willen graag een steuntje in de rug van de gemeente. Ze hopen daarmee hun maatschappelijke draagvlak te vergroten en bovendien is gemeentelijke betrokkenheid nodig om voor Europese subsidies in aanmerking te komen.

HEUVELRUG - We brengen rollators naar Roemenië en steunen culturele projecten in Albanië. Ook zonder subsidie kijken inwoners van de Utrechtse Heuvelrug over grenzen heen. Twee jaar geleden schafte de gemeente haar stedenbanden af en sindsdien worstelt de politiek met de vraag: hoe nu verder?

door Michiel Schaaij

Raadslid Sybe Streekstra (BVH) was op voorhand duidelijk over de opvattingen van zijn fractie. De gemeente mag bij gelegenheid best een handje helpen maar structurele hulp is niet gewenst, vindt hij. ,,Voordat je het weet, zit je verstrikt in een vorm van ontwikkelingshulp. Dat gaat ideologische strijd opleveren, daar kun je gif op innemen”, aldus Streekstra. Ook CDA-er Wim Stegeman vindt dat de gemeente moet oppassen om niet in ontwikkelingssamenwerking verzeild te raken. ,,Als we eerst de stedenband afschaffen en dan opnieuw beginnen, snapt niemand er meer iets van”, zei hij. Toch onderhouden veel andere gemeenten wél formele contacten met partners in het buitenland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zelfs een aparte afdeling, waar zo’n 50 medewerkers zich dagelijks met internationale samenwerking bezighouden. Erik-Jan Hertogs van VNG International schotelde de raads- en commissieleden de verschillende mogelijkheden voor. Met alleen formele contacten ben je er niet, vindt hij. ,,Een effectieve stedenband moet een integraal onderdeel van het gemeentelijk beleid zijn”, aldus Hertogs. Hij ziet kansen voor de gemeente, bijvoorbeeld bij het versterken van de groene reputatie van de Utrechtse Heuvelrug. Het college heeft ook al eens in die richting gedacht. Volgens de beleidsnota Internationale Samenwerking ,,past het motief voor duurzame ontwikkeling bij onze gemeente”. De gemeente zou zich kunnen richten op ,,duurzame, groene, vitale en leefbare leefomgevingen in het buitenland”. Overigens vergt een eenvoudige vorm van internationale betrokkenheid nauwelijks ambtelijke capaciteit. Volgens de nota hebben gemeenten van gelijke grootte hun

advertentie
advertentie