NMU: ‘Stop het bedrijventerrein bij Amerongen’

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM – De plannen voor een nieuw bedrijventerrein aan de Ameronger Eng moeten worden stilgelegd. Dat zegt de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) in een reactie op het ontwerp bestemmingsplan. Volgens de NMU staat de ontwikkeling van een bedrijventerrein haaks op de doelen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

NMU heeft twijfels over nut en noodzaak

door Michiel Schaaij

De politieke kaarten leken geschud, maar tegenstanders hebben zich nog niet neergelegd bij de nieuwe bestemming van de Ameronger Eng. De sleutel ligt nu in handen van de coalitiepartijen GroenLinks en PvdA. Namens de gecombineerde fractie ging raadslid Hans Nijhof eerder knarsentandend akkoord met de plannen voor het nieuwe bedrijventerrein.

De vraag is nu, of de twee partijen in de zienswijze van de NMU aanleiding zien om hun instemming in te trekken. Volgens de NMU moet er eerst meer onderzoek naar de luchtkwaliteit worden gedaan en zijn nut en noodzaak van een nieuw bedrijventerrein niet aangetoond. De beslissing zou door politieke motieven zijn ingegeven en de onderzoeken waarop de gemeente zich baseert, zouden verouderd zijn. Bovendien wijst de natuurorganisatie op een gebrek aan regionale afstemming en samenwerking. Er is niet gekeken naar de beschikbare ruimte op terreinen in de regio, zegt de NMU.

De nieuwe provinciale beleidslijn vereist een zorgvuldige regionale afstemming van vraag en aanbod. Maar omdat de gemeente het plan vóór 31 december ter inzage heeft gelegd, geldt die regel nog niet voor het bedrijventerrein aan de Ameronger Eng. ,,Dat wekt de schijn alsof de gemeente de verplichte regionale afstemming nog even voor wilde zijn”, zegt de NMU.

Als het nieuwe bedrijventerrein op de grens van Leersum en Amerongen er toch komt, heeft het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug daaronder te lijden, vindt de federatie. Het is in strijd met het principe van landschappelijke aaneengeslotenheid. Verder komen de natuurlijke en cultuurhistorische waarden en de belevingskwaliteit van het gebied in gevaar, vindt de organisatie.

De gemeente zou beter op zoek kunnen gaan naar ,,creatieve en ruimtebesparende maatregelen”, zodat de bestaande bedrijventerreinen optimaal worden benut. Dat vereist maatwerk, maar als daarmee de Ameronger Eng kan worden behouden, is dat volgens de NMU de moeite waard.

De natuur- en milieufederatie weerspreekt de bewering dat het plan binnen het ruimtelijke beleid van het Rijk, de provincie en de gemeente zou passen. ,,Die conclusie is niet alleen kort door de bocht maar gewoonweg niet juist”, aldus de NMU. Volgens de federatie wekt de gemeente ten onrechte de suggestie, dat het bedrijventerrein en de bijbehorende groene zone noodzakelijk zijn, om de verrommelde dorpsrand van Amerongen te camoufleren. Maar daar is geen nieuw bedrijventerrein voor nodig, redeneert de natuurorganisatie. ,,Er zijn andere maatregelen denkbaar om de visuele kwaliteit van de dorpsrand te verbeteren, zoals een groene overgangszone zonder nieuwe bedrijven, direct aan de Bertus Leendersweg.”

Overigens situeert het bestemmingsplan het nieuwe bedrijventerrein abusievelijk tussen Amerongen en Elst.

advertentie
advertentie