Wethouder: ‘Geen autohandel in het bos’

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - ,,Als blijkt dat Ardejo Trading de regels overtreedt, zullen we stevig en doortastend optreden”. Dat zegt wethouder Bert Homan (VVD) over de ongeoorloofde bedrijfsactiviteiten op het terrein Van Opijnen. Hij heeft de afdeling Vergunning en Handhaving ingeschakeld en overweegt om het huurcontract voor het terrein aan de Leersumsestraatweg eenzijdig op te zeggen.

door Michiel Schaaij

Drie weken geleden onthulde deze krant, dat de bedrijfsactiviteiten van de huurder niet overeenkomen met informatie die het college aan de gemeenteraad had verstrekt.

Raadslid Aloys van Spaandonk (Groen Links/PvdA) las het artikel in De Kaap en speurde het internet af om zichzelf te overtuigen. Hij kwam tot de ontdekking dat Ardejo Trading niet alleen op Marktplaats.nl adverteert, maar zich via buitenlandse internetsites ook richt op kopers in landen als Duitsland, Tsjechië, Polen en Rusland.

‘Willen we niet

Vanaf het terrein aan de rand van de Kaapse bossen worden onder andere heftrucks, waterpompen, aanhangwagens en personenauto’s aan de man gebracht. ,,Dit soort activiteiten willen we niet in een natuurgebied”, aldus Van Spaandonk, die bang is voor de verkeersaantrekkende werking.

Hij mag voor zijn bezwaren op steun uit liberale hoek rekenen. VVD-er Bob van Lierop is evenmin blij met de manier waarop Ardejo Trading het terrein gebruikt. De handelsactiviteiten van het bedrijf passen niet in het beleid voor dit groene gebied, vindt hij.

Actie

Verschillende leden van de raadscommissie Ruimte drongen er vorige week bij de wethouder op aan, om een onderzoek te starten en zo nodig in actie te komen. Homan liet er geen misverstand over bestaan: de huurder mag het terrein alleen voor stalling en niet voor verkoopactiviteiten gebruiken.

,,Als dat niet snel wordt hersteld, grijp ik dit aan om het huurcontract op te zeggen”, aldus de wethouder. Mocht het werkelijk tot een gedwongen vertrek van Ardejo Trading komen, dan heeft Homan al een nieuwe bestemming in gedachte. De gemeente zou het terrein zelf in gebruik kunnen nemen voor de tijdelijke opslag van snoeihout en bladafval.

,,We moeten er in ieder geval goed over nadenken. Hoe kunnen we het terrein gebruiken, op een manier die past in de omgeving?” aldus Homan. Hij zegde toe, dat het college met de raadscommissie gaat overleggen, voordat er een beslissing over een nieuwe, tijdelijke bestemming valt. Het college wil ten minste een deel van het gebied teruggeven aan de natuur.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen, door het terrein als uitwisselingslocatie in te zetten. Als elders in de Utrechtse Heuvelrug een stukje natuur wordt opgeofferd voor woningbouw, dan kan het bedrijfsterrein aan de Leersumsestraatweg de bestemming natuurgebied krijgen. Zo’n ruilhandeltje zou het financiële verlies op het bedrijfsterrein geheel of gedeeltelijk kunnen goedmaken.

advertentie
advertentie