Meedoen voor spek en bonen

17 februari 2011 om 00:00 Voorpagina

DOORN - Het tumult over het uitgelekte advies van het Verkeersberaad bereikte vorige week een hoogtepunt. Het adviesorgaan voorspelde een verkeersinfarct, als in 2012 het nieuwe gemeentekantoor in Doorn in gebruik is genomen. De brief werd op 8 oktober aan het college verstuurd, maar gemeenteraadsleden moesten de onheilspellende conclusie eind december in deze krant lezen. Twee raadscommissies bogen zich over de affaire, die al wekenlang stof doet opwaaien.

Roy Pamboer: ‘Dit verdient geen schoonheidsprijs’

door Michiel Schaaij

Vooral donderdagavond werd er in de commissie Bestuur en Middelen stevig gedebatteerd. Opmerkelijk genoeg was het onderwerp door coalitiepartij D66 op de agenda gezet. Raadslid Hugo Prakke noemde de late inschakeling van het Verkeersberaad ,,een typisch gevalletje van mosterd na de maaltijd”. Het Verkeersberaad moet voor elk verkeersonderwerp worden geconsulteerd, vindt Prakke. Alle collegevoorstellen zonder zo’n advies mogen wat hem betreft onmiddellijk retour. D66 vindt het bovendien vanzelfsprekend, dat alle adviezen tijdig naar de gemeenteraad wordt doorgestuurd.

Sybe Streekstra (Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug) sloot zich daarbij aan. ,,We moesten het in de krant lezen, daarna sloeg alles op tilt”, aldus het BVH-raadslid. Hij wilde van Pamboer horen, waar het advies is uitgelekt. ,,Hoe heeft dit allemaal kunnen gebeuren”, vroeg ook Hans Waaldijk (Groen Links/PvdA) zich af. Hij raadde het college aan om ,,adviesorganen die je zelf hebt ingesteld serieus te nemen”.

Hoewel wethouder Roy Pamboer (VVD) nadrukkelijk ontkende dat het college de observatie van het Verkeersberaad wilde achterhouden, trok hij wel het boetekleed aan. ,,Dit is geen zaak die de schoonheidsprijs verdient, sommige dingen zijn niet helemaal goed gegaan. We hadden het Verkeersberaad al in 2006 bij de plannen voor het nieuwe gemeentekantoor moeten betrekken”, aldus Pamboer.

Ook gaf hij toe, dat de observatie van het Verkeersberaad lang is blijven liggen. Dat riep verontwaardiging op bij Gerrit Boonzaaijer (SGP). ,,Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat we alleen dankzij het artikel in De Kaap op de hoogte zijn gebracht”, zei hij boos. Boonzaaijer herinnerde zich dat het Verkeersberaad in het recente verleden ook al te laat bij verkeersprojecten werd betrokken. ,,Elke keer wordt gezegd: de volgende keer doen we het beter. Maar ze doen gewoon voor spek en bonen mee.”

Pamboers partijgenoot Stan Klijnhout (VVD) wilde niet al teveel woorden aan de affaire vuilmaken. ,,Procedureel is het jammer, dat dit is gebeurd”, aldus het liberale raadslid. ,,Maar de fouten zijn inmiddels gerepareerd met een excuusbrief. Het gaat er nu vooral om, hoe we hier in de toekomst mee omgaan”. Intussen is de auteur van het uitgelekte stuk uit het Verkeersberaad gestapt. Hij haakte gedesillusioneerd af, omdat hij zijn inspanningen niet in verhouding tot het resultaat vindt staan.

advertentie
advertentie