Op de Kilimanjaro voor school

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - Elk jaar zoekt Simon Hoogenkamp sportieve uitdagingen. De laatste uitdaging - de beklimming van de Kilimanjaro in januari - heeft hij gecombineerd met een breder maatschappelijk doel: fondsenwerving voor het Catharinafonds. ,,En het zijn uiteindelijk de ervaringen die we gedeeld hebben met de lokale bevolking die de meeste indruk hebben achtergelaten”, vertelt de sportieve inwoner van Maarn.

Andere blik op wereld een verrijking

door Monique José Timmermans

Jaarlijks beklimt Hoogenkamp bergen in de Alpen. Tijdens een bergsportdag is hij op het spoor gekomen van de beklimming van de Kilimanjaro en de Stichting Catharinafonds. Uiteindelijk is hij met een groep van 30 mensen op pad gegaan. Allereerst naar Kenia en vervolgens naar Tanzania. De hoogste berg van Afrika (5895m) ligt in Tanzania en is te beklimmen zonder stijgijzers - ,,je kunt hem heel makkelijk gezegd zo opwandelen” - maar de hoogte maakt het zwaar. Hoog op de berg zit er nog maar de helft van de hoeveelheid zuurstof in de lucht die de mens beneden gewend is in te ademen.

Speciale training heeft Hoogenkamp niet gevolgd. ,,Ik train normaal al veel en heb een goede basisconditie. Hoogte kun je moeilijk trainen dat is een kwestie van genen en acclimatiseren. Tijdens de beklimming vraag je je af waarom je het doet, maar eenmaal boven vergeet je de pijn en misselijkheid. Het uitzicht was adembenemend.” De schoonheid van de berg is volgens Hoogenkamp heel anders dan in de Alpen met de sneeuw en de gletschers. De Kilimanjaro torent als solitair boven de savanne uit.

Bijna de helft van de groep heeft onder leiding van gidsen het allerhoogste punt bereikt, anderen hebben hun doel iets moeten bijstellen. Meerdere dagen achtereen is geklommen en overnacht in kampen op de berg.

Schoolprojecten

Voorafgaand aan de beklimming heeft de groep klimmers de schoolprojecten bezocht waarvoor men de fondsen bijeen heeft gebracht.

Het Catharinafonds zet zich al jaren in voor schoolprojecten in de Namanga-regio in Zuid Kenia, het leefgebied van de Maasai. Dat de projecten hun vruchten afwerpen blijkt uit het feit dat kinderen die jaren geleden de kans kregen om onderwijs te volgen nu voortrekkersrollen vervullen in de gemeenschap. Zoals leiding geven in het lokale ziekenhuis of gezinnen begeleiden, zodat ook daarvan de kinderen naar school kunnen en meisjes niet op 14-jarige leeftijd worden uitgehuwelijkt.

Hoogenkamp: ,,We zijn echt deelgenoot geweest van de bevolking, die nauw betrokken was bij de organisatie van onze reis en beklimming. We hebben hun scholen bezocht, zijn ontvangen in hun huizen en er is een feest voor ons georganiseerd. Je merkte aan alles dat de lokale gemeenschap het project droeg, het is deel van de Maasai geworden.”

Vanwege het succes van de sponsorbeklimming zal het Catharinafonds hier een vervolg aan geven. Mensen kunnen zich aanmelden via de website www.catharinafonds.nl. Zelf zal Hoogenkamp zich op andere manieren blijven inzetten voor het Fonds.

advertentie
advertentie