Keramiek als kunst en gebruiksvoorwerp

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - Het ambacht van het werken met verschillende materialen is voor Frans Verheijen de grote uitdaging bij het maken van zijn kunstvoorwerpen van keramiek. Nog tot 15 maart is de expositie ‘Perifere Beelden’ te zien in de vitrines van De Twee Marken.

door Monique José Timmermans

Verheijen wil kunst dichtbij mensen brengen. ,,Het is communicatief en te begrijpen.” De expositie Perifere Beelden bevat gebruiksvoorwerpen waarvoor Verheijen zijn inspiratie vond in de natuur en die ook weer buiten te gebruiken zijn, zoals voederschalen voor vogels, tafellichtjes en waterspuwers, karakteristieke koppen voor op plantenstokken en vogelpotten.

,,Mensen zijn het normaal gaan vinden dat van kunst niets te begrijpen is”, aldus Verheijen. ,,Vrijwel iedereen in de keramische wereld werkt abstract, maar dat wordt mij te vaag. En het is jammer dat daarmee het vakwerk verdwijnt. Ik reageer daarop door naturalistisch werk te maken.” De brede nieuwsgierigheid van Verheijen naar natuur, cultuur en ambacht is terug te zien in de artistieke vormgeving.

De verschillende soorten klei en kleuren glazuur in hetzelfde voorwerp vragen een grote technische vaardigheid. Verheijen combineert graag disciplines. Zo is de voederschaal gedraaid op de kleitafel, maar zijn de pootjes van de vogel uitgedrukt uit een vorm. De vogel is apart gemaakt van een andere kleisoort dan de schaal. ,,Het een moet heter gebakken worden dan het ander, het risico van scheuren ligt altijd op de loer.”, legt Verheijen uit.

Intussen neemt een groepje dames een kijkje in de vitrine. Verheijen staat op en licht toe. ,,Vogels zoeken ‘s nachts bescherming in de vogelpotten die tegen een muur opgehangen zijn. Het is gietwerk - zo’n 3 mm dik - en de opening is op een ludieke manier in de kop verwerkt.” Het tentoongestelde werk van Verheijen is te koop en ook te bestellen. ,,Een groot deel is reproduceerbaar op de draaitafel, als gietwerk of door estamperen (uitdrukken uit een vorm). Daarmee wordt het mogelijk de prijs aantrekkelijk te houden.”

Frans Verheijen is bevoegd tekenleraar en heeft een ruime onderwijservaring in binnen- en buitenland in middelbaar en creativiteitsonderwijs. Nu legt hij zich toe op deze kunstvorm. ,,Met een bescheiden ‘k’”, glimlacht Verheijen.

advertentie
advertentie