Lastig parkeren in winkelcentrum Leersum

10 februari 2011 om 00:00 Achtergrond

LEERSUM – Het nieuwe HEMA filiaal in winkelcentrum Honingraat zorgt voor extra aanloop. Dat is prettig voor de andere winkeliers, maar die medaille heeft ook een keerzijde. Vooral op vrijdag en zaterdag is het moeilijk om een parkeerplek te vinden.

College niet van plan aantal plekken uit te breiden

door Michiel Schaaij

De parkeerproblemen in het centrum van Leersum leiden tot een groeiende bezorgdheid bij de ondernemers en in de politiek. D66-raadslid Erwin Kamp was benieuwd welke stappen het college gaat nemen, om de parkeerproblemen te verlichten.

Voor ondernemers en klanten van de Honingraat was de reactie uit het Doornse cultuurhuis niet hoopgevend. ,,We zijn niet van plan om het parkeerareaal uit te breiden, omdat er een andere invulling is gegeven aan het winkelcentrum”, aldus het college. Wel

geven burgemeester en wethouders toe dat het huidige aantal parkeerplaatsen aan de krappe kant is.

Vooral op vrijdag en zaterdag is het in en rond de Honingraat een drukte van belang. Zodra de grote parkeerplaats is volgelopen, wijken winkelende Leersummers uit naar het braakliggende terrein aan de Bijenkorf. Maar juist op die plek wil de gemeente haar ambities voor sociale woningbouw realiseren. In het gebied tussen de Torenzichtlaan, Bijenkorf en Nectarweide hoopt Heuvelrug Wonen 16 sociale woningen te bouwen, inclusief 21 parkeerplaatsen op eigen terrein.

Ter compensatie komen er bij het trafostation aan de Bijenkorf zeven nieuwe parkeerplekken voor het winkelpubliek. Bovendien wordt de bestaande parkeerplaats ten zuidwesten van het braakliggende terrein vernieuwd en uitgebreid. In totaal kunnen daar straks 36 auto’s terecht. Langparkeerders worden er geweerd, het is de bedoeling dat die parkeerplaats onder de blauwe zone gaat vallen. In ondernemerskringen klinkt echter al gemor, want de betreffende parkeerplaats ligt verscholen achter de nieuwe woningen. Wie zijn rekensommetjes goed maakt, komt bovendien tot de conclusie dat het aantal vrij toegankelijke parkeerplaatsen in het gebied gelijk blijft.

Uit een eerder parkeeronderzoek in opdracht van de gemeente bleek, dat er vooral op vrijdag en zaterdag een parkeertekort is.

De ondernemers hopen dat met recente cijfers te onderstrepen en hebben een eigen onderzoeksbureau in de hand genomen. De tellingen zijn inmiddels uitgevoerd, maar volgens manager Remmelt Veenstra van Albert Heijn is de uitslag nog niet bekend.

advertentie
advertentie