Radio 90FM heeft een plek gevonden

3 februari 2011 om 00:00 Achtergrond

LEERSUM – De programmakers van Radio 90FM slaken een zucht van verlichting. Net op tijd heeft de streekradio voor de Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede een nieuwe studioruimte gevonden. In de loop van het voorjaar verhuist het station naar het Business Centre Heuvelrug aan de Rijksstraatweg 269. De huidige studio in het asielzoekerscentrum wordt uiterlijk op 1 juni leeg achtergelaten.

Streekzender vindt studio aan Rijksstraatweg

door Michiel Schaaij

De huuropzegging door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers werd bij Radio 90FM niet met gejuich ontvangen. Ook het voorstel van de gemeente om met het Bosbad in zee te gaan, viel niet in goede aarde. Maar nu de nieuwe locatie aan de Rijksstraatweg bekend is, blijkt de gedwongen verkassing zo zijn voordelen te hebben. ,,We zijn heel tevreden met onze nieuwe plek”, zegt programmaleider Evert Wybenga. ,,De afgelopen 18 jaar zaten we verstopt in de bossen, maar over een paar maanden staan we midden in de samenleving”.

De studio van Radio 90FM is dan voor luisteraars en bezoekers goed zichtbaar en bereikbaar. Met een straalzender worden de radiosignalen vanaf het Business Centre Heuvelrug doorgestuurd naar de antennemast bij De Hoogstraat. De extra kosten die dat met zich meebrengt, zijn echter niet in de financiële begroting van het station opgenomen. Bovendien vormen ook de verhuiskosten een probleem voor de streekradio. Die lopen naar verwachting op zo’n € 30.000 tot € 40.000. ,,Dat kunnen we onmogelijk zelf ophoesten”, verklaarde voorzitter Daan van Ee eerder tegenover deze krant. Volgens een woordvoerder van het college hoefde Radio 90FM niet op bemiddeling of een extra financiële bijdrage van de gemeente te rekenen. Van Ee benadrukt dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug minder uitbetaalt, dan het bedrag waarop een lokaal radiostation eigenlijk recht heeft. Vorig jaar is een wettelijke bekostigingsplicht ingevoerd en de Utrechtse Heuvelrug voldoet niet aan het streefbedrag. Het bestuur van Radio 90FM heeft daartegen inmiddels bezwaar aangetekend. Wybenga wijst er op, dat Wijk bij Duurstede wel het streefbedrag aan Radio 90FM overmaakt. Het station wil met het college van de Utrechtse Heuvelrug in gesprek en hoopt dat wethouder van financiën Bert Homan (VVD) alsnog met een hogere subsidie over de brug komt.

advertentie
advertentie