Afbeelding
Michiel Schaaij

Vergunningen voor kramen niet meer eindeloos geldig

22 maart 2018 om 16:10 lokaal

HEUVELRUG Vergunningen voor onder andere bloemen-, brood- en viskramen blijven niet meer eindeloos geldig. Voortaan mogen handelaren in principe maar drie jaar lang hun koopwaar aanbieden op één van de elf standplaatsen in Utrechtse Heuvelrug. Zo krijgen meer ambulante kooplui de kans om hier voet aan de grond te krijgen. Bij de nieuwe invulling van een standplaats laat de gemeente ook de belangen van omringende winkeliers meewegen.

Michiel Schaaij

UITSPRAAK Volgens wethouder Henk Veldhuizen (CDA) is het schrappen van de onbeperkte vergunningstermijn het gevolg van een gerechtelijke uitspraak. Na het driejarig huurcontract beoordeelt de gemeente of verlenging mogelijk is, of dat een nieuwe standplaatshouder aan de beurt is. Huidige kraamhouders hoeven niet gelijk hun plek op te geven, want bij de invoering van de nieuwe regels hanteert de gemeente een overgangstermijn van zes jaar.

WINKELIERS Volgens Veldhuizen is het nieuwe beleid vooraf met plaatselijke ondernemersverenigingen besproken. Bij het uitdelen van nieuwe vergunningen zal de gemeente nadrukkelijk rekening houden met de belangen van de bestaande winkeliers, zo belooft de wethouder. ,,We mogen de winkels niet beschermen, dat is bij wet verboden. Maar we mogen wel sturen.",

NERING Als voorbeeld noemt Veldhuizen de Maarnse winkelstand, waar onder andere een bakker zijn nering heeft. ,,Als je daar twee dagen per week een ambulante broodbakker tegenover zet, dan krijgt de winkelier het heel zwaar." De wethouder zegt daarom toe dat de gemeente ,,een bepaalde sturing" aan de toewijzing van standplaats zal geven.

BLOEMENKIOSK In het nieuwe plan wordt het aantal toegestane standplaatsen Heuvelrugbreed teruggebracht van 18 naar 11. Per branche mag er in een winkelgebied maximaal twee dagen per week een kraam staan. Op die manier kunnen meerdere kraamhouders op verschillende dagen op dezelfde standplaats terecht. Onder de standplaatsen die in de toekomst worden geschrapt, is de bloemenkiosk bij dansschool Zenner in Leersum.

FRIETBAKKER Ook de standplaats van Berry Snacks op de hoek van de Rijksstraatweg en de Kerkweg in Leersum wordt over zes jaar opgeheven. Daarvoor in de plaats wijst de gemeente een extra standplaats aan, aan de overkant van de Rijksstraatweg bij de Michaëlkerk. Daar zou de bloemist die nu bij Zenner staat terecht kunnen. De populaire frietbakker Berry van Nieuwenhuijsen geeft aan, dat hij het over een paar jaar wel welletjes vindt.

advertentie
advertentie