Sportieve VMBO’ers aan zet

27 januari 2011 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Onder de noemer Sportuh initieert en financiert de gemeente verschillende sportactiviteiten voor de oudere jeugd. Eén daarvan is de ‘sportieve VMBO school’ waarbij tijdens de gymlessen een alternatief programma wordt aangeboden. Maandagochtend konden de tweede klassers van de SGM zich in het zweet werken tijdens lessen streetdance en kickfun.

Gemeente-initiatief moet uitval tegengaan

door Monique José Timmermans

Namens Welnúh coördineert Joske Sturkenboom de activiteit. ,,In overleg met de school is een programma samengesteld waarin juist sporten aan bod komen die niet in het reguliere programma van de gymlessen zijn opgenomen. Er komen docenten van lokale sportverenigingen om de lessen te geven. Uiteindelijk is het doel dat meer jeugd zich aansluit bij een vereniging."

De sportieve VMBO wordt, zoals de naam al zegt, alleen aangeboden bij de VMBO-scholen in de gemeente, de SGM in Maarsbergen en Schoonoord in Doorn. ,,Bij dit schooltype is het uitvalpercentage het hoogst”, licht Sturkenboom de keuze van de gemeente toe.

Docent lichamelijke opvoeding van de SGM Martin Plinck is blij met de lessen. ,,Het sluit goed aan bij het programma in de derde en vierde klas, waar een dag met sporten die de kinderen niet kennen wordt georganiseerd. En in de vierde drie weken een sport die valt buiten regulier beoefende sporten als voetbal.” Plink vindt het belangrijk zo veel mogelijk keuze te bieden. Deze lessen zijn een leuk extraatje. Hij plaatst echter ook een kanttekening. ,,De bedoeling is dat de jeugd ook buiten school blijft of gaat sporten. De kosten voor de sportverenigingen stijgen echter, dat wordt doorberekend in de contributie, waardoor de sport niet meer voor iedereen haalbaar is om te beoefenen. De gemeente zou hierin een grotere rol kunnen spelen”, meent de sportleraar. Of de lessen de kinderen inderdaad over de streep trekken om lid te worden van een sportvereniging is moeilijk meetbaar volgens Sturkenboom: ,,Op SGM zitten veel kinderen van buiten de Utrechtse Heuvelrug, dus daarop hebben we geen zicht."

De tweede klassers zijn betrokken bij de keuze van de te geven sport. Er wordt gewerkt in twee blokken van 50 minuten, zodat zowel met kick fun (boxbewegingen op muziek) als streetdance kennis gemaakt kan worden. ,,Deze opzet is iets anders dan vorig jaar en werkt beter."

Behalve de Sportieve VMBO is er nog een drietal Sportuh activiteiten om de jeugd actief bezig te laten zijn, in plaats van rondhangen op straat. Vanaf maart is de buurtsportbus weer op locatie. Bij toerbeurt worden alle dorpen aangedaan en wordt jeugd uitgenodigd om aan de slag te gaan met de meegenomen sportmaterialen. Dat het vaak uitdraait op een potje voetbal, terwijl de bus zoveel meer mogelijkheden biedt, vindt Sturkenboom jammer.

In Hoenderdaal te Driebergen worden instuiven georganiseerd. En het ‘WhoZnext’ project biedt jongeren hulp bij het organiseren van activiteiten voor andere jongeren.

Om ook qua communicatie dicht bij de doelgroep te staan, heeft Sportuh een eigen hyves pagina: sportuh.hyves.nl en een youtube kanaal: youtube.com/sportuh.

advertentie
advertentie