Bewoners Meenkselaan zijn furieus na collegebesluit

13 januari 2011 om 00:00 Voorpagina

DRIEBERGEN - De bewoners van de Meenkselaan zijn des duivels over de beslissing van B&W om het (uit 2008 daterende) collegebesluit om de Meenkselaan af te sluiten, niet uit te voeren. De bewoners hebben aangekondigd dat zij zo nodig zélf tot afsluiting zullen overgaan.

door Jan de Beer

De afsluiting voor autoverkeer van de Meenkselaan was onderdeel van het herinrichtingsplan voor de Engweg. Ook de aanleg van een bussluis op het terrein van Albert Heijn, op de hoek Hoofdstraat - Korte Dreef, behoorde tot dit herinrichtingsplan. Voor dit deel van het plan werd het ontwerp reeds in 2008 vastgesteld door het Heuvelrugcollege en voor de afsluiting van de Meenkselaan was door de, toen nog zelfstandige, gemeente Driebergen reeds in 2005 een besluit genomen. In een klankbordgroep zijn deze maatregelen uitgebreid besproken en getoetst.

Begin deze maand echter meldde het college in een raadsinformatiebrief dat er ‘twijfels zijn gerezen over de noodzaak van afsluiting van de Meenkselaan’. Die twijfels zouden onder meer te maken hebben met het (nog onbekende) effect op de verkeersstroom van het toekomstige woningbouwplan Lange Dreef. Bovendien wordt volgens B&W de verkeersonveilige situatie op de Meenkselaan ‘niet bevestigd door ongevalcijfers’. Het college heeft hieruit de conclusie getrokken dat de afsluiting van de Meenkselaan geschrapt moet worden uit het herinrichtingsplan voor de Engweg, en vooralsnog niet moet worden uitgevoerd.

De bewoners van de Meenkselaan zijn hier furieus over. ,,In de klankbordgroep is herhaaldelijk toegezegd dat de afsluiting zal worden uitgevoerd”, zegt de heer Soede, woordvoerder van de Meenkselaan-bewoners ,,bovendien heb ik hier een gemeentelijke brief van 21 september 2010 waarin dat nog eens duidelijk wordt bevestigd; er is geen speld tussen te krijgen.’’ Volgens Soede heeft hij de recente informatie over het niet-afsluiten toevallig op internet gevonden. ,,Niemand wist hier iets van”, zegt hij ,,we beschouwen dit als een overval.” Soede wijst er op dat in de Meenkselaan tientallen kleine kinderen wonen die vanwege de verkeersonveiligheid eigenlijk nooit op straat kunnen spelen. ,,Dat is reeds in 2005 vastgesteld en in 2008 nog eens bevestigd”, zegt hij ,,en nu meldt dit college plotseling, zonder enige onderbouwing, dat er twijfels zijn over de onveiligheid en dat er geen ongevalcijfers zijn.”

De bewoners van de Meenkselaan hebben dinsdag een petitie aangeboden aan de wethouder en ook in de raadscommissie hun ongenoegen kenbaar gemaakt. ,,Wij hopen dat de gemeente zich alsnog houdt aan de toezegging die gedaan is”, zegt de heer Soede ,,maar mocht dat niet gebeuren dan beloven wij twee dingen: wij starten een bezwaarprocedure tegen het gehele reconstructieplan van de Engweg en we zullen zélf voor afsluiting van de Meenkselaan zorgen.”

advertentie
advertentie