Ludenkapel is een monument

13 januari 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN – Het is een monument van duurzaamheid, de karakteristieke Ludenkapel aan de Berkenweg. De houten buitenkant van het kerkje zou maximaal 20 jaar meegaan, maar staat na 60 jaar nog fier overeind. Deze week maakte het college bekend, dat het gebouwtje is aangewezen als gemeentelijk monument.

Bijzondere kerk komt op gemeentelijke lijst

door Michiel Schaaij

Bij de schriftelijke bekendmaking roemde burgemeester Frits Naafs de kapel als ,,een zeer beeldbepalend gebouw, dat onder meer van waarde is vanwege de bijzondere architectuur”.

Ook de geschiedenis van het kerkje speelde een belangrijke rol bij de verkiezing tot monument. De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Nederlandse Protestanten Bond (NPB) koestert de Ludenkapel vooral als een fijn bezit. Voordat het werd gebouwd, maakten de Doornse NPB-ers de nodige omzwervingen door het dorp. Als decor voor hun zondagse bijeenkomsten dienden achtereenvolgens het kindersanatorium Huis ter Drift, de woning van schrijfster Fré Domisse en het fameuze Hotel Pabst. In 1947 kocht het kleine kerkgenootschap een lapje grond op de hoek van de Berkenweg en de Ludenlaan. Daarvoor werd met enige moeite het vriendenprijsje van drie gulden per vierkante meter bijeengebracht. Het gebouwtje werd in januari 1950 opgetrokken uit steen en stuwhout, dat eigenlijk was bedoeld om scheepsladingen vast te zetten. De lage grondprijs én de bijzondere herkomst van het hout, had de NPB te danken aan directeur Lels van de Rotterdamse sleepdienst Smit Internationale. Hij was eigenaar van de grond en had goede contacten in de havenstad. Over informele contacten had de NPB niet te klagen: de Doornse firma Bollée installeerde op eigen kosten de elektra en huisarts Endert bood een kerkklok aan.

Waar het verpakkingshout onverwacht duurzaam bleek te zijn, werd het kerkdak een fikse tegenvaller. Het ging lekken en negen jaar na de bouw moest het al grondig worden gerepareerd. In 1989 werd een betere oplossing gekozen en werd de kapel voorzien van een heel nieuw dak. Wie denkt dat het om leisteen gaat, laat zich om de tuin leiden. De dakbedekking bestaat uit asfalt op jute, in de vorm van leisteentjes. In 60 jaar tijd heeft het gebouwtje slechts éénmaal gevaar gelopen. Door onvoorzichtigheid met vuur vatte halverwege de jaren ’80 een blauwspar bij de ingang vlam. Het Doornse brandweerkorps greep in en voorkwam dat het kerkje in brand vloog.

advertentie
advertentie