Leersum 2010: ‘De Binder heeft echt een kans’

30 december 2010 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - ,,De voorwaarden om echt iets goeds van De Binder te maken, ontbreken volgens ons.” Dat concluderen Rob van den Bosch en Lammert Hol. De twee Leersumers zagen drie weken geleden geen andere mogelijkheid dan de stekker uit het bestuur in oprichting van De Binder te trekken. Van den Bosch en Hol praten openhartig over de (on)mogelijkheden van het Leersumse Sport- en Cultuurcentrum.

Van den Bosch en Hol waren twee van de vier mannen die het bestuur in oprichting van De Binder vormden. De schoen wringt, volgens het tweetal, met name op financieel vlak. Van den Bosch: ,,De gemeente wil dat De Binder binnen twee jaar volledig budgetneutraal is. Wij denken dat dat niet gaat lukken. Wil je De Binder serieus besturen, dan is er geld nodig. We hebben ons de afgelopen periode verdiept in de geldstromen rondom De Binder en het is verdomd lastig om dit gebouw exploitabel te maken. Er zal gemeenschapsgeld bijgelegd moeten worden, dat is onze vaste overtuiging. De enige manier om substantieel geld binnen te krijgen, is goede horeca in De Binder. Het moet een goedlopende tent worden. Maar dat wringt met de publieke taak van het gebouw. Bovendien is de bar ongelukkig gesitueerd in het gebouw. Wil je een biertje, dan moet je eerst door een gang van honderd meter. Daarnaast staat het gebouw niet centraal in het dorp. Allemaal factoren die meewegen.”

Het uitblijven van horecageld is volgens de twee niet het enige knelpunt. Hol en Van den Bosch vragen zich af of de ‘cultuurhuisgedachte’ wel een haalbare kaart is. ,,Mijn persoonlijke overtuiging is dat het cultuurhuizenbeleid van de gemeente een soort idealisme is. Er is nooit goed nagedacht of het wel te behappen is. Er wordt te makkelijk gezegd dat er ‘grote namen’ binnengehaald moeten worden. Maar Leersum is een dorp, daar kan je niet allerlei grote artiesten binnenhalen. De veronderstelling dat er heel veel mogelijk is, trek ik in twijfel”, aldus Van den Bosch. Hol haakt in. ,,Daarnaast heb je met een dergelijk gebouw te maken met private partijen, zoals de toneelvereniging, de badmintonclub en de gymvereniging, en met publieke gebruikers, zoals de bibliotheek en de buitenschoolse opvang. Als iemand in de bibliotheek moet zijn, moet er ook iemand zijn die ‘s ochtends de deur opent. Dat kost al geld. Wij vinden daarom dat de kosten voor het publieke deel door de gemeente moet worden betaald, maar dat gebeurt niet. Deze twee taken blijken dus heel lastig te combineren in één gebouw.”

Ondanks het feit dat de vier betrokken Leersumers de handdoek hebben geworpen, zien Hol en Van Den Bosch mogelijkheden voor De Binder. Volgens Van den Bosch zijn er nu drie opties voor het beheer van het Sport- en Cultuurcentrum. ,,Ten eerste kan de gemeente het zelf blijven doen, maar ze moet er dan veel geld in steken. De tweede optie is dat het aanbesteed wordt. Misschien is er iemand die het wil doen. De gemeente zal dan wel duidelijk moeten maken wat ze precies wil. Dat is nu niet het geval. De laatste mogelijkheid is een bestuur dat er bovenop kan zitten. De bestuursleden moeten er bijna dagelijks langs kunnen gaan. Dat zou voor ons onmogelijk zijn, vanwege ons drukke werk.” Hol: ,,De laatste optie is voor mij de eerste optie. Het gebouw moet van de Leersumers zijn en dus bestuurd worden door de lokale bevolking.”

De twee voormalig beoogd bestuursleden kijken niet met wrok om. Ze zien best aanknopingspunten voor de toekomst van De Binder. ,,Het wegtrekken van activiteiten uit De Binder is voorbij. Er komen zelfs weer evenementen terug. Zie het feest met oud en nieuw. Maar het probleem blijft het probleem: er zal structureel geld bijgelegd moeten worden”, aldus Van den Bosch. Hol, tot slot: ,,We hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan waar de gemeente absoluut iets mee kan. Ik hoop dat daar gebuikt van wordt gemaakt. Tot het moment dat wij hebben gezegd: ‘we doen het niet’, zijn we ook echt enthousiast geweest. De Binder heeft echt een kans.”

advertentie
advertentie