Plannen Minicultuurhuis Maarsbergen toegelicht

16 december 2010 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Omwonenden van de basisschool de Merseberch zijn door de gemeente geïnformeerd over de voortgang van de plannen rond de realisatie van een brede school dan wel minicultuurhuis op deze locatie.

Volgens wethouder Van Oostrum is er in het dorp duidelijk behoefte aan een ruimte die multifunctioneel te gebruiken is voor peuterspeelzaal, naschoolse opvang, cursussen of vergaderingen. ,,Voor mij het belangrijkste project op onderwijshuisvesting, aangezien de basisschool in Maarsbergen rond het bestaansminimum zit qua leerlingaantal.” Vorige week heeft de gemeenteraad ingestemd met woningbouw op het Haarbosterrein en daarmee zou - na een kleine piek - het leerlingaantal rond dit minimum blijven schommelen is de prognose. ,,Met een kwaliteitsslag in de vorm van dagarrangementen die belangrijk zijn voor tweeverdieners en iets meer kinderen wordt de school weer aantrekkelijk.”

Adviesbureau Vitri heeft de mogelijkheden onderzocht om naast renovatie van het schoolgebouw en opknappen van de buitenruimte een multifunctionele ruimte te creëren. Het huidige speel-gymlokaal van de groepen 1/2 is hiervoor geschikt. Echter deze optie valt af omdat zowel intern als door aanbouw geen bergruimte voor de verschillende gebruikersgroepen is te realiseren in de nabijheid van dit lokaal.

Het scenario waarbij ingedikt wordt binnen de bestaande schoolruimte is voor schooldirecteur Lotteke de Kruijf onbespreekbaar. ,,Dan wordt de bovenbouw hal die intensief gebruikt wordt voor zelfstandig en in kleine groepjes werken, opgeofferd. Dat is vanuit onderwijsoogpunt ongewenst.” De twee resterende alternatieven betreffen het aanbouwen aan de voorzijde van een multifunctionele ruimte met bergingen of het rigoureus verbouwen van het huidige gebouw waarbij de verspringende buitenmuren ‘rechtgetrokken’ worden en zo een grotere indeelbare ruimte ontstaat. Deze laatste optie valt buiten het nu beschikbare budget. Kind & Co is als grote gebruiker en mede financier een belangrijke partner in het traject. De organisatie verwacht voor Maarsbergen een groei in de vraag naar buitenschoolse opvang. Daarnaast hebben provincie, gemeente en schoolbestuur budget beschikbaar en is er een donatie vanuit het Rabo Coöperatiefonds.

advertentie
advertentie