Kijk op Cultuur: Veel creativiteit Amerongen

16 december 2010 om 00:00 Cultuur

Als ik het mooiste dorp binnen onze gemeente zou mogen kiezen, koos ik zonder twijfel Amerongen. Dat dorp heeft namelijk alles: rijke historie, mooie oude dorpskern met veel goed gerestaureerde monumenten, een echt kasteel met een prachtige tuin, enkele gezellige kroegen, goede restaurants én, niet te vergeten: de Open Ateliers.

Nu ook een cursus Haiku schrijven

door Nicole van der Schaaf

Dit jaar viert de Stichting Kunst in Amerongen, waar Open Ateliers een onderdeel van is, haar tweede lustrum en voor die gelegenheid verscheen een extra dik en in kleur uitgevoerd programma. Jaloersmakend zoveel als je op creatief gebied in Amerongen kunt gaan doen. Tekenen en schilderen natuurlijk, maar ook beeldhouwen in steen, vormen met klei, potten draaien op de schijf, striptekenen, droomkastelen bouwen, fotograferen, sieraden maken of zelfs Haiku schrijven.

De Haiku

staat voor een Japanse dichtvorm waarvan de Open Atelier catalogus meldt dat het ook wel een ‘vingerhoed vol emotie’ wordt genoemd omdat het met weinig woorden heel veel kan zeggen. Japanners zijn meesters in de korte dichtvormen; naast Haiku kennen zij nog meer ‘korte liederen’ die in een bepaalde vorm geschreven zijn. Voorbeelden daarvan zijn onder meer de Tanka en de Senryu.

De basis voor de Haiku dateert al uit de twaalfde eeuw, maar werd pas eeuwen later, in de 17de eeuw om precies te zijn, door een Zen-Boeddist vervolmaakt tot wat het nu is: een snelle natuurimpressie. Bijvoorbeeld deze winterimpressie van de Japanse dichter Issa die leefde van 1763 tot 1827:

Werkelijk, een krekel?

deze nacht van wintervorst

zo’n dappere stem.

Het is een leuk gezelschapspel voor de feestdagen: samen Haiku maken en er dan een klein boekje van binden. En denk nu niet dat het makkelijk is! Het gaat erom dat de korte, drieregelige inhoud een impressie, een illusie en een bepaald beeld nalaat. Probeer vooral de wellicht nog resterende sinterklaas rijm achterwege te laten. Nuttige tip: Haiku gaat over de natuur en wordt in Japan altijd verbonden met de seizoenen; zij rangschikken de Haiku ook naar de vier seizoenen. Laat in uw Haiku daarom een seizoen gebonden woord los of gebruik dat als uitgangspunt. Bijvoorbeeld bloesem bij lente (Haru), sneeuw bij winter (Fuyu) en spreek de volledige Haiku als één zin in één ademtocht uit. In tegenstelling tot wat de Open Atelier catalogus aangeeft: het meervoud van Haiku, blijft altijd Haiku en wordt nooit Haiku’s!

Er wordt nog meer schrijfactiviteit aangeboden door de Open Ateliers. Levensverhalen schrijven bijvoorbeeld geeft niet alleen veel inzicht in je eigen bestaan, de herinneringen zijn vaak ook voor anderen interessant. Al was het maar voor de naaste familie. Voor wie toch liever iets met de handen vormt in plaats van schrijft is er een ruime keus te vinden in de catalogus, Vraag hem aan op www. skiam.nl

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie