Rolstoeler heeft ook rechten

9 december 2010 om 00:00 Achtergrond

HEUVELRUG – Discriminatie is taboe, gehandicapten hebben recht op gelijke kansen. Dat principe werd op de kop af vier jaar geleden vastgelegd door de Verenigde Naties. Nederland moet dat verdrag eerst ratificeren, voordat ook hier de rechten en vrijheden voor gehandicapten zijn gegarandeerd. ,,Maar is er méér nodig”, denkt voormalig raadslid Wilma Hielema. Ze pleit, als toekomstig secretaris van het Platform Mensen met een Functiebeperking, voor een ,,omslag in het denken”.

Gehandicapten ruimten obstakels uit de weg ?door Michiel Schaaij

Met het VN-verdrag in de hand kunnen mensen met een functiebeperking letterlijk en figuurlijk drempels uit de weg ruimen. Ze worden daarbij geholpen door 22 standaardregels, die het overheidsbeleid een duwtje in de rug geven. Volgens Agenda 22 hebben mensen met én zonder handicap dezelfde rechten en plichten. Ook rolstoelers, blinden en verstandelijk gehandicapten dienen zelfstandig te kunnen leven. Ze moeten daarom kunnen rekenen op effectieve overheidsmaatregelen en hulpmiddelen. Gebouwen dienen toegankelijk te zijn en het beleid moet rekening houden met de wensen van gehandicapten.

Vorige week heeft ook het paarse Heuvelrugcollege de 22 standaardregels van de Verenigde Naties omarmd. Plaatselijke politici als Martin Jacobs (SP), Liesbeth Reitsma (Groen Links/PvdA) en Dianne van Wijnen (ChristenUnie) drongen daar bij wethouder Elisabeth van Oostrum al enige tijd op aan. ,,Het is een stap in de goede richting”, vindt ook Hielema, die in januari aantreedt als secretaris van het Platform Mensen met een Functiebeperking. ,,Laten we vooral niet denken, dat we alleen uit vriendelijkheid iets voor gehandicapten moeten doen”, zegt ze. ,,Mensen met een functiebeperking vormen samen 15% van de samenleving. Het gaat om echte gelijkwaardigheid en dat vergt een extra inspanning.’’ Nu het college een intentieverklaring heeft aangekondigd, vormen de regels van Agenda 22 een raamwerk voor de beleidsplanning. Maar papier is geduldig en een mooi verdrag of beleidsnotie helpt rolstoelers niet om obstakels te ontwijken. Zo wordt het voetpad langs de Amersfoortseweg in Doorn al jarenlang geblokkeerd door een massieve container. Volgens het Platform Mensen met een Functiebeperking is het probleem bij de gemeente bekend, maar ,,staat deze doorn in het oog er nog steeds”. Sinds het collegebesluit kunnen gehandicapten zich beroepen op regel 5: ,,de overheid dient barrières in de leefomgeving weg te nemen.”

advertentie
advertentie