Ameronger wil toeristen en Bosnische bevolking binden

2 december 2010 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Bruggen bouwen in Bosnië en mensen met elkaar verbinden, dat is de drijfveer van Ameronger Henk ten Hoeve geweest toen hij in 2006 besloot om zich in te zetten voor de bouw van een kleinschalig bungalowpark aan het Borackomeer, in Bosnië. Samen met een tijdens de oorlog gevlucht stel werden er plannen gemaakt. Het resultaat zijn vijf luxe huisjes, middenin de Bosnische natuur, tussen Sarajevo en Mostar.

door Marleen Rikkengaa

Goga en Elmir Prevljak zijn de Bosnische vrienden waarmee Ten Hoeve aan de slag is gegaan. Goga als architect tekende de huisjes, haar man Elmir begeleidde de bouw en Ten Hoeve begeleidde het totale project van begin tot eind en zorgde dat het financieel te realiseren was. April 2010 waren de huisjes klaar voor de verhuur. ,,De huisje werden al vrij snel verhuurd”, vertelt Ten Hoeve enthousiast. ,,Er zijn ondermeer enkele fotografieworkshops gehouden en er is een groep Bosnische weeskinderen drie weken komen logeren.”

Ten Hoeve is tevreden met deze voorspoedige start. De opzet is niet om de huisjes individueel te verhuren, maar aan groepen. ,,Het liefst zie ik dat er leden van verschillende bevolkingsgroepen samenkomen en ideeën uitwisselen. Zo kun je denken aan schrijvers of kunstenaars uit Kroatië, Servië, Bosnië en andere Balkanlanden. Hiermee kun je de mensen dichter bij elkaar brengen.” Maar ook groepen uit Nederland zijn zeer welkom. Ten Hoeve wil het oorlogsbeeld dat velen nog hebben van het land bijstellen, dat kan volgens hem heel goed door de Nederlanders in contact te brengen met de Bosnische bevolking en hun cultuur. ,,Natuurlijk herinnert er nog veel aan de oorlog die van 1991 tot 1995 duurde. Maar Bosnië heeft meer, de natuur is er bijvoorbeeld prachtig.“

Met het project wil Ten Hoeve ook de opbouw van de lokale economie een impuls te geven. Ze kopen bijvoorbeeld voedsel van boeren uit de omgeving. Personeel bereidt het eten voor de gasten in de centrale keuken op het parkje. ,,De gasten schuiven gezamenlijk aan voor de maaltijden. Ook daar zit weer het stukje ontmoeten in en de lokale bevolking verdient er wat aan. Ongeveer vijftig procent van de Bosnische bevolking leeft in armoede, ze kunnen alle extra inkomsten goed gebruiken.”

Het oorlogsverleden heeft de Bosnische bevolking nog lang niet verwerkt, dat heeft Ten Hoeve in de jaren van de bouw van de huisjes goed gemerkt. Apathie en geen enkel vertrouwen in de toekomst is wat hij bij de inwoners ziet. Daarnaast vieren corruptie en bureaucratie hoogtij. ,,Je hebt een lange adem nodig als je iets in Bosnië opstart. Ook zakelijk denken is niet erg ontwikkelt bij de Bosniërs.”

Ten Hoeve is van plan het parkje in tien jaar tijd helemaal over te dragen aan zijn Bosnische vrienden. Het park moet dan self-supporting zijn. ,,Met dit project heb ik mijn steentje bij willen dragen aan het weer op de kaart zetten van Bosnië.“

Meer informatie: www.herzegovina-lodges.com en www.boracko-experience.com

advertentie
advertentie