Sociale gehalte van bouwplan Beaufortweg wordt betwist

2 december 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - ,,De Utrechtse Heuvelrug wordt geteisterd door de bouw van appartementen”, vindt Ad Schiedon (SP). In de raadscommissie Ruimte sprak hij zich klip en klaar uit tegen nieuwbouwplannen langs de Beaufortweg. Daar wil een projectontwikkelaar 13 appartementen bouwen, waarvan er negen tot de sociale sector worden gerekend.

door Michiel Schaaij

Dat sociale aspect wordt betwist en leidde in de commissie tot gefronste wenkbrauwen. Er hangt een prijskaartje van zo’n € 182.000 aan de betreffende appartementen. ,,Wat daar nou sociaal aan is, ontgaat mij geheel”, aldus Schiedon, die voor de bouw van betaalbare eengezinswoningen pleitte.

De zes drive-in koopwoningen uit het bouwplan bieden geen soelaas, want die vallen in een hoger marktsegment. Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) is wel positief over het project, al vreest ook hij dat de nieuwe appartementen niet voor iedereen betaalbaar zijn. ,,Maar we hopen dat het de doorstroming op gang brengt”, aldus Nijhof.

De bouwplannen worden niet door alle omwonenden omarmd. Op een informatieavond werd vorige maand ongezouten kritiek geleverd. Aan de hand van het voorlopig bouwontwerp vinden veel buurtbewoners het nieuwe appartementenblok te massief. Met een hoogte van bijna tien meter zou het gebouw niet in de omgeving passen. Als er dan toch gebouwd moet worden, zien omwonenden liever vrijstaande of geschakelde woningen op de plek van de appartementen. Vanuit de buurt kwam verder de suggestie, om de tuinen van de drive-in woningen aan de achterkant schuin af te snijden. In de vrijkomende ruimte zouden dan nieuwe bomen geplant moeten worden.

Commissielid Ton Fichtinger (D66) begrijpt, dat de omwonenden het liefst helemaal geen nieuwe bebouwing zien. Maar alle achtertuinen zijn gericht op het groen en mede daarom kan hij zich wel vinden in het stedenbouwkundig plan. Fichtinger vindt het vooral belangrijk, dat de grondverkoop voldoende geld in het laatje brengt. Het terrein van het voormalige ontmoetingscentrum Het Kaaphuis is eigendom van de gemeente. Die ziet de verkoop als één van de financiële pijlers van Cultuurhuis Pléiade. De opbrengst van de bouwgrond speelde daarom een hoofdrol tijdens de onderhandelingen met ontwikkelaars.

Vorig jaar haakte projectontwikkelaar Axeon eenzijdig af. In januari ging het college in zee met de Maarsbergse projectontwikkelaar ’t Sticht. Over twee maanden hoopt de gemeente de verkoop van de grond te kunnen afronden. Verschillende raadsleden waren benieuwd naar de hoogte van het geldbedrag dat wethouder van financiën Bert Homan (VVD) tegemoet kan zien. Portefeuillehouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) vond het echter niet handig, om dat bedrag bekend te maken terwijl de onderhandelingen over de prijs nog gaande zijn. Maar de programmabegroting van het college geeft een duidelijke hint. ,,De verwachting is dat dit plan in een voordelig saldo resulteert van € 540.000”, zo valt te lezen. Het stedenbouwkundig plan wordt volgende week door de gemeenteraad vastgesteld. De schop gaat in ieder geval niet vóór de zomer van 2012 de grond in.

advertentie
advertentie